28. května 2013

Spolupráce místo soupeření

Promyšlená a vytrvalá spolupráce obou krajských měst Pardubic a Hradce Králové může vést k rozvoji celého regionu.

Rivalita Hradce Králové a Pardubic má své kořeny pravděpodobně v době, kdy se po změně krajského uspořádání stal Hradec Králové metropolí tehdejšího Východočeského kraje a Pardubice přestaly být krajským městem.

Každý „správný“ Pardubák za totality kritizoval, že v Hradci sídlí všechny důležité instituce, mají lepší nemocnici, obchody, občanskou vybavenost a celkově tam teče mnohem více peněz. 

Nyní jsou obě města opět krajská a jejich spolupráci, kromě předsudků z dob minulých, nestojí nic v cestě. 

Vznik velké společné aglomerace bude již brzy realitou a řadu problémů týkajících se celkového rozvoje, dopravy, zdravotnictví, školství a mnoha dalších oblastí je proto třeba řešit společně. 

Vzdálenost mezi oběma městy se zmenšuje i díky rychlejšímu a kvalitnějšímu spojení po silnici i železnici. Jinak tomu je ale zatím bohužel pro cyklisty, kterým zoufale chybí dobudování slibované cyklostezky mechu a perníku. Možnost využití zdravotních služeb napříč oběma kraji by jistě ulehčila život řadě obyvatel.

Členové královehradecké a pardubické ODS jsou si vědomi toho, že promyšlená a vytrvalá spolupráce obou krajských měst může vést k rozvoji celého regionu. Vytvořili proto společnou pracovní skupinu, která má za cíl tuto spolupráci rozvíjet. Pracovní skupina se symbolicky schází na radnici města Opatovice nad Labem, které je spojnicí obou krajských měst a to pod patronací starosty Pavla Kohouta.

Tuto pracovní skupinu podporuje také bývalý primátor Hradce Králové a současný europoslanec a místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák a ten k tomuto tématu říká: "V Bruselu se nám podařilo prosadit, aby větší města a městské aglomerace získaly nejenom větší podíl na evropských fondech (minimálně 5 % z prostředků Evropského regionálního rozvojového fondu), ale i větší kontrolu nad rozhodováním, jak tyto prostředky v budoucnu využít. V Praze se pak podařilo vyjednat, aby za jednu z šesti největších městských aglomerací bylo považováno souměstí Hradec Králové – Pardubice a aby se pro toto území společně použil nástroj tzv. integrovaných územních investic.

Velké projekty, ve kterých bude zapojena celá aglomerace, budou mít větší šanci získat dotace z prostředků Evropské unie a také přilákat více investorů. Společně budeme pracovat i na menších projektech a řešení problémů, které se týkají každodenního života obyvatel východočeského regionu.

K čerpání dotací z EU v aglomeraci PU – HK se vyjádřil i Víťězslav Štěpánek (starosta městské části Pardubice III):

„Nejprve musíme znát cíl, musíme vědět, čeho chceme dosáhnout a také, jak toho dosáhneme. Zkrátka stanovit strategii, která nám umožní lépe plánovat a hospodařit s finančními prostředky, komunikovat s politiky, s veřejností, s podnikateli.  Stanovit společné zájmy obce, jejich obyvatel a podnikatelských subjektů. Pokud je budeme informovat o nových příležitostech a záměrech, tak daleko lépe překonáme odpor ke změnám a zajistíme větší možnost úspěchu. Kvalitní dlouhodobá strategie může přivést do města investory nejen z tuzemska, ale i ze zahraničí. Po stanovení společných cílů by měly následovat i změny v územních plánech, pokud to bude nutné.

Při hledání možností rozvoje města bychom měli vycházet z priorit vlády ČR pro čerpání fondů EU po roce 2013: Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky (podpora podnikání, inovace, výzkum, trh práce, zvyšování kvality vzdělávání);  Rozvoj páteřní infrastruktury; Zvyšování kvality a efektivity veřejné správy;  Podpora sociálního začleňování, boje s chudobou a systému péče o zdraví; Integrovaný rozvoj území.“