16. května 2013

Výběr z nejdůležitějších bodů z jednání Zastupitelstva města Pardubice 7.5.2013

Z posledního jednání zastupitelstva jsem vybral pár bodů, které stojí za krátký komentář.

Přednádraží se možná rekonstruovat nebude

Projekt s názvem Multimodální uzel veřejné dopravy v Pardubicích, za kterým se skrývá rekonstrukce přednádraží v Pardubicích, a který měl být z velké části financován ze Švýcarských fondů, se výrazně komplikuje.

Zastupitelstvo bylo informováno o zásadních problémech v podobě neplatných smluv (expirovaly v roce 2011!). Na tyto smlouvy ovšem bylo navázáno stavební povolení, jenž není zřejmě možné, vzhledem k novým požadavkům firem, obnovit. Dalším problémem je nájemní smlouva autobusového nádraží, které je smluvně upraveno pouze na 10 let a částka nájmu byla v projektu zohledněna pouze na 1 rok. Rozpočet byl podhodnocen a nebyla vyřešena povolení na kácení stromů.

A je nyní vůbec jisté, že finanční prostředky budou ze Švýcarské strany k dispozici? Změny v projektu sice nemusí být nutně problematické z pohledu švýcarské strany, ale časová náročnost se změnou projektu prodlouží o řadu měsíců a to může být kámen úrazu. Reálně tak hrozí, že projekt přednádraží nejenže nebude realizován v původní podobě, ale nebude realizován vůbec. Město by tak přišlo o tak o téměř 125 mil. Kč dotačních prostředků.

Výmluvy na to, že Správa železniční dopravní cesty zřejmě nevybuduje lávku pro pěší na Duklu, a proto asi nemá smysl projekt realizovat, nepůsobí ani úsměvně jako spíš hloupě. Od začátku byla lávka spíše třešničkou na dortu a vedlejším efektem realizace projektu bez jakékoli jistoty realizace.

Projekt multimodálního uzlu tak jen navazuje na vlnu nezdarů současné vládnoucí koalice a potenciální masivní ztrátu evropských peněz.

 

Referendum k existenci obvodů v Pardubicích

Snahy o zrušení Pardubicích obvodů koaličními stranami nabírá na obrátkách. Salámová metoda osekávání kompetencí obvodů a utahování penězovodů přešla do alibistické fáze vyhlášení referenda o zrušení, tedy vlastně nezrušení obvodů.

Nemám osobně nic proti přímé demokracii, naopak. Ale toto referendum je postavené jinak. Otázka hlasovacího lístku zní takto: Souhlasíte s členěním statutárního města Pardubice na městské obvody?

Hlasovat se tedy nebude o tom, zda občané chtějí zrušit existující obvody, ale zda je chtějí zachovat. Jaký je v tom rozdíl? Obrovský. Málokdo totiž v tuto chvíli předpokládá, že k referendu přijde dostatek občanů, aby bylo naplněno kvorum, tedy minimální účast (doufejme, že bude realita odlišná). Bylo tedy potřeba postavit otázku tak, aby bylo možné interpretovat takovou situaci v neprospěch obvodů. Jinými slovy, pokud se nepodaří dosáhnout zrušení hlasováním občanů, obvody stejně zrušíme, protože referendum přece ukázalo, že lidé o ně svojí neúčastí nestojí.

Zbabělost velké části koaličních stran, které nechtějí nést zodpovědnost za rozhodnutí o zrušení obvodů, a chtějí toto přenést na občany, bude proto v konečném důsledku znamenat pouze milionové náklady pro město.

 

Občané Pardubic budou zřejmě ochráněni před nepoctivými praktikami podomních prodejců

Velká řada měst v České republice začala tvrdě postupovat proti nekalým praktikám podomních či pouličních prodejců, kteří manipulují, dezinformují a lžou občanům, zejména pak seniorům za účelem prodeje svých výrobků nebo služeb. Pardubice se však k této vlně dosud nepřidaly.

Svoji osobní zkušenosti s formou podomního prodeje má asi každý z nás, ale má vlastní zkušenost pár týdnů zpět překonala moji představivost. S takovou formou manipulace a desinformací směrovaných k tomu, abych změnil dodavatele elektrické energie a tuto změnu do příchodu faktury nezaregistroval, jsem se nesetkal. Jsem přesvědčený o tom, že každý, kdo není obrněný velkou dávkou nedůvěřivosti, musel podlehnout.

Z tohoto důvodu jsem navrhl změnu tržního řádu v Pardubicích, která zakáže tuto formu prodeje, a jsem velmi rád, že můj návrh podpořili všichni přítomní zastupitelé. Pokud půjde vše hladce, již na zářijovém zastupitelstvu bychom mohli hlasovat o nové podobě tržního řádu a ochránit řadu lidí před nepoctivými prodejci.

 

Ing. Petr Franc

zastupitel statutárního města