14. května 2013

Nábor 6-ti nových úředníků na vymáhání pokut byl zcela zbytečný

Stačilo by změnou statutu města delegovat tento typ dopravních přestupků na městské obvody.

Občané města Pardubice byli informováni o tom, že magistrát chce přijímat šest nových úředníků, kteří budou mít na starosti vyřizování a vymáhání pokut za spáchání přestupků zejména za špatné parkování aut v souvislosti se změnou zákona, na základě které se již nemohou vymlouvat na osobu blízkou. Náklady na jejich platy prý magistrát získá z vybraných pokut.

Ponechme v tuto chvíli stranou poselství této zprávy občanům města, které nedostatek parkovacích míst řeší čistě represivním způsobem, a ukažme si na tomto příkladu naprostou absenci hledání jiných možností řešení tohoto problému.

Spoluprací MO a magistrátu v řešení přestupků šlo efektnivně ušetřit.

Město jakoby zapomnělo, že kromě magistrátu má také úřady městských obvodů, které rovněž vykonávají agendu přestupků. Nezaznamenali jsme jediný podnět, jedinou snahu řešit nárůst této agendy spoluprací s městskými obvody. Přitom na každém obvodu (kromě Hostovic) pracují zaměstnanci zabývající se agendou přestupků, z nichž někteří mají kumulovanou agendu a nárůst přestupků by rozloženě po přechodnou dobu zvládli. Stačila by jedna změna statutu města, která by delegovala tento typ dopravních přestupků na městské obvody, a magistrát by nemusel přijímat zaměstnance žádné nebo jen nezbytně nutný počet.  

Domníváme se totiž, že nárůst této agendy je přechodný.S masivním pokutováním nesprávného parkování se řidiči poučí a těchto přestupků bude ubývat. Jenže noví zaměstnanci magistrátu budou již přijati a město jim bude vyplácet plat bez ohledu na další vývoj. Podle zákona o úřednících územních samosprávných celků totiž není až tak jednoduché se s úředníkem rozloučit. Úředník musí být do pracovního poměru přijat na dobu neurčitou. I kdyby se město s ubývající agendou chtělo s přijatými zaměstnanci rozloučit, muselo by těmto zaměstnancům dát výpověď z pracovního poměru, a co je důležité, vyplatit jim po skončení pracovního poměru odstupné nejen podle zákoníku práce, ale i podle zákona o úřednících, což může dohromady být až sedminásobek průměrného měsíčního výdělku. 

Nutnost nevyužívat obvodů, aby se dali zrušit a nechuť pracovat na dlouhodobém strategickém plánu, vede současnou radnici ke krokům, které stojí pouze další peníze na rozšiřování úřednického aparátu.