25. dubna 2013

Chcete Pardubice jako město exekucí?

Pardubický magistrát připravil pro občany rovnou dvě letní novinky, které mají znepříjemnit život ve městě.

K dlouho avizovanému předraženému referendu o městských obvodech se nyní přidalo přijetí dalších šesti úředníků na magistrát. Ti mají mít na starosti řešení pokut a jejich vymáhání včetně exekucí. Podle tajemníka magistrátu Michala Zítka to však městu náklady nezvýší, protože si na sebe vydělají zvýšenými příjmy z pokut. Jaký bude přínos celého opatření pro občany, už ale bohužel nevysvětlil.

Parkování v Pardubicích již dnes patří k adrenalinovým sportům. Můžeme za to děkovat radnici, která namísto nových parkovacích míst zvýšila dobu, po kterou se za parkování platí. Ke zcela nedostatečnému prostoru na parkování se navíc letos přidá rekonstrukce klíčových komunikací a další chaos v dopravě a parkování. Magistrát však místo snahy o řešení problémů s parkováním dává jiný vzkaz. Občané, nemusíte mít strach, pokuty od vás vymáhat stihneme!

Stejnou aroganci předvádí levostředová koalice také v otázce městských obvodů. Neustále se ohání teoretickými úsporami, ale místo toho přijímá již nyní úředníky, kteří na sebe mají vydělat další buzerací občanů. To do koaliční pohádky, ve které se mění výše údajné úspory častěji než aprílové počasí, moc nezapadá. Ostatně nepřijde vám také zvláštní začínat šetření zbytečně nákladným referendem mimo termín voleb?

Co naopak přesně pasuje do konceptu současné koalice, je centralizace moci a prostředků do rukou úzké skupiny lidí. Proto jim musí městské obvody, spravující část prostředků na investice, jít stranou. Kdyby totiž šlo o úsporu, tak proč by odmítli návrh ODS na plošné snížení počtu městských úředníků o 10 procent?

Otázky však nevzbuzuje jen absolutní neschopnost radniční koalice realizovat jakýkoliv investiční projekt, ale také jejich podezřelé okolí. Na jedné straně to je na Pardubáky napojený pochybný podnikatel s trafikou v pardubickém dopravním podniku, na druhé straně se rychle zapomnělo na spojení politiků ze Sdružení pro Pardubice se stranou Věci veřejné nebo na jejich neplnění programových slibů o transparentnosti. Poté už nikoho nepřekvapí, že místo úspor najímají na občany úředníky jako vymahače.

Proto je důležité, aby se všichni občané Pardubic přišli vyjádřit v referendu o městských obvodech. Jednou z možností zůstává neprůhledná centralizace a růst byrokracie, jako druhá možnost stojí městské obvody dostupné pro občany.  Obvody vám dávají možnost zvolit si důvěryhodného starostu, který je pod přímou kontrolou a o svůj obvod se poctivě stará. Chceme navíc prosadit posílení samosprávných kompetencí a jejich přesun z nefunkčního magistrátu do obvodů.

Jako pardubická ODS odmítáme, aby se z města sportu stalo město exekucí a byrokracie. Město nemá na občany najímat další vymahače, ale získávat dotace na opravu a investiční rozvoj města. V referendu proto podporujeme městské obvody a říkáme ne na nefunkční magistrátní koalici a bobtnající byrokracii. 

Vyšlo také 29.4.2013 v Pardubickém deníku, sken článku naleznete v dokumentech.

 

Ing. Jiří Janků

předseda oblastního sdružení