23. dubna 2013

Referendum bude. Ale co dál?

Ve městě Pardubice bude referendum o tom, zda obvody budou či ne.

Občané dají v polovině června svůj hlas na položenou otázku. Referendum proběhne, co ale bude dál?
Zastupitelstvo města schválilo otázku, ale vedení města neříká, co bude po vyhodnocení odpovědi. Pokud bude referendum platné (přijde alespoň 35 procent oprávněných voličů) a více jak polovina z nich řekne, že obvody nechce, tak bude územní členění města zrušeno.
Ale jsme na to připraveni? Ví se, a hlavně ví to hlasující občan, jak bude veřejná správa ve městě vypadat? Bude vše centralizováno do jedné budovy (budeme stavět "superúřad"?) či budou detašovaná pracoviště v různých částech města?
Informace nejsou. Stejně tak nejsou informace, zda v případě, že občané řeknou obvodům ANO, zda budou zachovány ve stávajícím rozsahu, zda jim ubydou činnosti či naopak budou rozšířeny. Stejně tak by se občanům mělo alespoň naznačit, jak se bude postupovat dál, když referendum nebude platné… Dojde k redukci obvodů či ne?
Na tyto informace pro občany vedení města rezignovalo. Rada města sice jmenovalo pracovní skupiny pro vyhodnocení výsledků místního referenda, ale ta bude pracovat až po skončení referenda. Informace o tom, jak to po referendu bude, občanovi prostě chybí. Jak se potom má rozhodovat? Klub zastupitelů ODS má o veřejné správě ve městě jednoznačnou představu: obvody zachovat, na obvody přenést všechny operativní věci na jejich území, zkvalitnit práci magistrátu města v oblasti koncepce, strategie, investic a čerpání dotací a na základě procesně personálního auditu zlevnit veřejnou správu v celém městě minimálně o 10 procent.

ZDROJ: Mf Dnes, 23.4.2013

Ing. Petr Klimpl

předseda klubu zastupitelů statutárního města