12. února 2013

Petr Klimpl: K čemu bude referendum?

Zastupitelstvo města Pardubic (ZmP) po delší debatě schválilo záměr uskutečnit místní referendum na území celého města, které se bude týkat rozdělení Statutárního města Pardubice na 8 městských obvodů (MO). Referendum patří k demokracii, ale je s ním třeba umět pracovat. A to se (aspoň zatím) nedaří. Při schvalování záměru bylo slíbeno, že k jeho přípravě budou přizváni zástupci celého politického spektra ve městě, tedy nejen stran a hnutí v koalici a opozici, ale i dalších působících ve městě.

Nebyli přizváni

Proč? V referendu by se mělo rozhodovat o veřejné správě ve městě na delší časové období, týká se to tedy nejen těch šesti uskupení, které jsou nyní zastoupeny v ZmP. Zatím ale nikdo mimo koalici k jednání přizván nebyl.
Velmi důležité bude stanovit otázky. Jednoznačně by se nabízela otázka: "Chcete dělit město na MO?" Ta ale s sebou nese riziko, že výsledek bude Ano a vzhledem k závaznosti referenda se budou muset zrušit všechny obvody (a to s výjimkou Pardubáků, kteří se snaží bořit vše, co funguje, nikdo jiný nechce) – je zde totiž nebezpečí "obranných referend", které by mohly vést k odtržení některých okrajových částí.
Další problém – jak zajistit, aby o osudu jednotlivých MO rozhodovali vždy jejich obyvatelé, nikoliv obyvatelé jiných MO? Prostě nic jednoduchého a z toho plyne, že najít otázky, pro které se najde 20 zastupitelů, bude velmi těžké.

Vysilující boj

Vedení města (to nynější, ale i to předchozí) se již přes šest let vysiluje bojem mezi městem a obvody. Neschopnost rozhodnout vede k alibismu – místní referendum. Ale ve všech debatách i v referendu se bohužel zatím stále jedná o formě, nikoli o obsahu. Forma – budou MO a kolik jich bude, obsah – jak má vypadat veřejná správa. Co má být blíže občanovi, co má být centralizováno. O tom se nikdo nechce bavit. Určitě jsou MO blíže lidem a mají řešit jejich operativní věci, bohužel, některé z nich začaly dělat i velké strategické věci za několik milionů. Tedy to, co jednoznačně patří městu. Pokud má referendum k něčemu vést, je třeba občanovi popsat, co znamenají jednotlivé alternativy odpovědí na položené otázky. Ale o tom se nemluví. K čemu tedy bude referendum, když občan nedostane dostatečné vstupní podklady?

O autorovi: Petr Klimpl (na snímku), zastupitel města 

ZDROJ: Pardubický deník, 12.2.2013