23. března 2021

SPOLU: Chceme umožnit pohyb mezi okresy a návrat žáků do škol, Sněmovna se musí zabývat zprávou NKÚ

(www.ods.cz) Zástupci koalice SPOLU po společném jednání poslaneckých klubů oznámili, že by vláda měla umožnit návrat žáků do škol a zrušit zákaz pohybu mezi okresy. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se chtějí ve Sněmovně zabývat také zprávou NKÚ, nebo kauzou otrávené Bečvy.

„Máme za sebou první společné jednání našich poslaneckých klubů, chceme více koordinovat naše aktivity nejen v kampani, ale také v Poslanecké sněmovně, ve společném zasedání poslaneckých klubů budeme pokračovat,“ uvedl na tiskové konferenci předseda ODS Petr Fiala, který připomněl, že je ČR už 170 dní v nouzovém stavu. „Některá čísla se teď trochu zlepšují, ale celkově je na tom naše země velmi špatně, to je výsledek toho, jak k pandemii přistupuje Babišova vláda. Je potřeba udělat rychlou úpravu některých opatření. Jsme přesvědčeni, že musí být zrušen problematický zákaz pohybu mezi okresy a musíme co nejrychleji zajistit podmínky pro návrat dětí do škol. Podle nás je reálné datum návratu žáků prvních stupňů ZŠ, speciálních škol a dalších vybraných ročníků 12. dubna. To všechno vychází z našeho plánu návratu do normálního života, který na základě jednání s epidemiology a zaměstnavateli dopracoval náš AntiCovid tým. Máme konkrétní data, konkrétní parametry a nejlepší by zkrátka bylo, aby to vláda celé převzala a začala se tím řídit. Není úlohou opozice takové rozsáhlé plány představovat, měla by spíše oponovat těm vládním, ale když vláda nedělá nic, museli jsme vzít iniciativu do vlastních rukou,“ vysvětlil Petr Fiala.

„Naše koalice SPOLU jednoznačně hájí zájmy občanů této země. Uvedu to na dvou konkrétních věcech. Tou první je otázka nedořešeného vyšetřování havárie na řece Bečvě. Opakovaně jako koalice toto téma přinášíme na jednání Sněmovny a při posledním jednání jsme byli svědky toho, že před finálním hlasováním o zřízení vyšetřovací komise si vzal předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Faltýnek taktickou přestávku, aby znemožnil hlasování. My chceme tento týden dotáhnout tuto záležitost do konce, aby vyšetřovací komise k havárii na řece Bečvě už konečně vznikla. Ukazuje se, že většinová vůle tady je,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a dodal: „Ten druhý příklad, kdy jde vláda proti českým občanům a daňovým poplatníkům, je popsán ve zprávě NKÚ. V ní je jednoznačně popsáno, jak vláda svými předraženými nákupy ochranných pomůcek okrádá české daňové poplatníky. A vláda ty chyby opakuje i dnes, možná záměrně. Je tady spousta nevysvětlených otázek. My to nenecháme spát a budeme se tady, na půdě Poslanecké sněmovny, ptát. Protože to je 8,5 miliardy korun daňových poplatníků! Já chápu, že vláda byla pod tlakem, ale i v době nouzového stavu se musí zodpovědné osoby řídit principem péče řádného hospodáře. A co je hodně špatně, že vláda stále kašle na domácí dodavatele. To chceme, aby se změnilo, aby se vláda chovala transparentně a aby svými nákupy podporovala české firmy nejen kvůli zaměstnanosti, ale tyto firmy jednoznačně mají co nabídnout a mají tu kvalitu,” řekl Marian Jurečka.

„Zpráva NKÚ je všem jasná, vláda během pandemie selhala. Miliardy korun z kapes daňových poplatníků nehospodárně prohospodařila, na pandemii nebyla připravena. Už loni na jaře jsme prosazovali zřízení vyšetřovací komise, což vládní poslanci odmítli. Žádáme proto zařazení mimořádného bodu na schůzi Sněmovny, který se bude týkat právě zprávy NKÚ a podezřelého nákupu předražených respirátorů a dalších ochranných pomůcek zejména z Číny. Veřejnost si zaslouží znát pravdu a viníci musí být potrestáni,“ dodává předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.