10. března 2021

SPOLU jsme připravili plán návratu k normálnímu životu

(www.ods.cz) Lidé si zaslouží znát plán, který umožní návrat naší země do stavu, v jakém jsme ji znali před epidemií. AntiCovid tým ODS, KDU-ČSL a TOP 09 proto SPOLU připravil plán návratu do normálního života, který počítá se třemi variantami vývoje situace. Inspiraci pro plán jsme hledali v zemích, které patří v boji s covidem mezi premianty. Proto náš plán k návratu k normálnímu životu vychází z obdobných modelů, které už fungují úspěšně v Británii, Izraeli i Německu.

„Pandemie trvá dlouho, z vládních restrikcí jsou už lidé unaveni, potřebují vidět rozumnou a odpovědnou cestu k normálnímu životu. Vláda nic takového nemá. Proto přicházíme s konkrétním plánem se třemi modely vývoje, které připravil náš AntiCovid tým a podle nějž můžeme postupovat. Kterou z cest se Česká republika vydá, závisí hlavně na tom, jak rychle bude vláda očkovat, jak se jí bude dařit testování a následné trasování a jestli budou lidé věřit zavedeným opatřením. Důvěra k opatřením a ochota lidí je dodržovat je ale podmíněna nějakou pozitivní představou toho, že současná situace jednou skončí a my se vrátíme k normálnímu životu. A právě takový plán nabízíme. Naše návrhy vycházejí z dobré praxe z úspěšných zemí – Německa, Velké Británie, nebo Severního Irska. Konkrétní parametry vývoje konzultujeme s epidemiology a dalšími odborníky. Nabízíme vládě tento plán k využití. Pro lidi je to naděje, že SPOLU se vrátíme do normálního života,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

Plán počítá se třemi variantami vývoje epidemické situace. Ta se odvíjí od toho, jak rychle se vládě podaří snižovat počty nakažených i hospitalizovaných. Podoba jednotlivých opatření, která budou podle plánu v dané situaci platit, se odvíjí od jasných ukazatelů a dat. Zohledňuje hodnotu čísla R, počty pozitivně testovaných, regionalitu, ale i proočkovanost populace.

„Ministr Blatný nedávno prorocky oznámil, že situace po skončení lockdownu bude buď stejná, lepší, nebo horší. Protože známe vládu, máme neblahé tušení, že ani na jeden scénář nevytvoří plán postupu a řešení. A tak jsme ho pro jistotu znovu připravili my s našimi experty z AntiCovid týmu. Všichni se chceme vrátit zpět k normálnímu životu, ale bez plánu to nepůjde. Křišťálová koule nás nezachrání, zázrak nečekejme. Musíme počítat opravdu se vším a být připraveni. Koalice SPOLU znovu nabízí vládě konstruktivní pomocnou ruku. Chceme udělat vše pro to, aby se naše frustrované děti znovu vrátily do školy, aby se naši prarodiče znovu mohli obejmout se svými vnoučaty a dětmi, chceme co nejdříve přiblížit naše životy i ekonomiku normálu,” uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Lidé si zaslouží naději. Po roce s covidem potřebujeme mít světlo na konci tunelu. Život v sociální, finanční i zdravotní nejistotě musí skončit. Proto chceme s lidmi komunikovat otevřeně, nemlžit a dát lidem jasnou vizi, kam směřujeme. Vláda to totiž nedělá. Její roli částečně převzal Dominik Feri, který ostatně stál také u vzniku tohoto plánu. Po jeho pravidelném informování na Instagramu a přípravě informačního webu o covid-19 je to další z aktivit, které jasně ukazují způsob, jakým se má komunikovat s veřejností,” říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Plán návratu do normálního života je další z aktivit AntiCovid týmu, který už od loňského podzimu hledá cestu ke zpomalení přenosu koronaviru bez nutnosti zastavení společnosti, jako je tomu dnes. K prioritám AntiCovid týmu dlouhodobě patří také udržení konkurenceschopnosti české ekonomiky bez toho, aniž by bylo ohroženo fungování zdravotnického systému a vzdělávání, které nesmí být vinou epidemie odsunuto na vedlejší kolej.