17. května 2013

Povinná školka od tří let nebo povinně dělená rodičovská dle návrhů ČSSD jsou nepřijatelné

Oranžový klub ČSSD navrhl uzákonit povinné dělení rodičovské dovolené mezi partnery a povinné místo v mateřské škole od tří let věku. Byť se vedení ČSSD od tohoto návrhu distancovalo, musíme se k němu vyjádřit, protože oblasti rodinné politiky se ODS intenzivně věnuje a i v tomto volebním období jsme učinili řadu opatření na podporu rodinné politiky.

Rodina je základem státu. Zároveň je ale natolik intimní institucí, že si nedovedu představit, že by stát tak brutálně vstupoval do jejího fungování. To, jak bude rodina fungovat z hlediska rodičovské dovolené, je plně také v její kompetenci. Pro ODS je nepřijatelné, aby tuto oblast reguloval zákon.

Druhým bodem je povinná mateřská školka od tří let. Je to oblast, která je k diskusi zejména v posledním ročníku mateřské školy, kde se děti už velmi intenzivně připravují na vstup do základní školy. Ovšem představa, že rodičům, kteří kupříkladu nechtějí dát dítě do mateřské školy ve třech letech, tuto povinnost nařídíme zákonem, je pro ODS zcela nepřijatelná.

PhDr. Jaroslava Wenigerová

krajská zastupitelka
poslankyně PČR