16. února 2017

Nešťastný projekt emisních povolenek pokračuje, účet zaplatíme všichni

(www.ods.cz) Europoslanci ve Štrasburku schválili reformu obchodování s povolenkami na vypouštění oxidu uhlíku (ETS). Podle návrhu Komise je jejich cena příliš nízká a trh s nimi proto nefunguje. Stahování povolenek by mělo zvýšit jejich cenu, což se ale promítne do nákladů na provoz energetiky i průmyslu.

„Celý trh s emisními povolenkami je od začátku uměle vytvořený a udržovaný pouze administrativními zásahy, proto se potácí v obrovských problémech a fungovat nebude. Proto jsme nikdy nehlasovali pro,“ říká europoslanec a místopředseda ODS Evžen Tošenovský. Nový plán může podle něj českou energetiku a průmysl stát obrovské náklady, které budou nakonec muset zaplatit koncoví zákazníci.

Poslanci ODS se v rámci možností snažili alespoň chránit zájmy českých firem a domácností, aby na ně negativa systému ETS dopadla co nejméně. „Na poslední chvíli se podařilo protlačit snížení tzv. lineárního faktoru, které podle naší analýzy v příštích letech zachrání pro Českou republiku až 100 mld. korun," vysvětluje Evžen Tošenovský.
Evžen Tošenovský

místopředseda strany