1. února 2017

Konec roamingových poplatků již v červnu

(www.ods.cz) Roamingové poplatky v EU definitivně zmizí letos v červnu. V úterý pozdě večer se na tom dohodli europoslanci a zástupci členských států.

 
Europoslanec Evžen Tošenovský (ODS), který byl členem vyjednávacího týmu za konzervativní frakci, k tomu uvedl: „Jsme na konci několikaleté cesty, na kterou jsme s kolegy vyšli již v minulém období Evropského parlamentu. Ve finální fázi jsem tlačil především na to, aby byla pravidla pro konec poplatků za roaming nastavena rozumně,“ upřesnil.
 
Podle Tošenovského roamingové poplatky již ztratily právo na existenci. „Každý zásah do trhu, každou evropskou či národní regulaci, bychom sice měli pečlivě vážit, zde byl ale zásah oprávněný a operátoři si toho byli dobře vědomi.“
 
Podle dohodnutých pravidel budou moci operátoři účtovat za volání, SMS a datové služby při cestách po EU pouze cenu, jakou účtují doma. „Naši občané se musí přestat bát používat v zahraničí hlavně mobilní internet," zdůraznil Tošenovský.
 
Evžen Tošenovský současně upozorňuje na to, že budou existovat i pravidla omezující objemy „bezroamingových“ dat v závislosti na domácím tarifu a záruky proti zneužívání tzv. permanentního roamingu.
 
Dohodu o maximálních velkoobchodních stropech pro datové služby ještě musí oficiálně posvětit zástupci členských států v Radě a Evropský parlament.
Ing. Evžen Tošenovský

místopředseda strany
poslanec EP