15. září 2014

Úředníci územně samosprávných celků

V posledních měsících je stále častěji diskutováno téma zákona o státní službě. Tento zákon sice byl již jednou našimi zákonodárci přijat, nicméně nikdy se nestal účinnou právní normou.

V posledních měsících jsme pak svědky snah zákonodárců o nahrazení tohoto právního předpisu zcela novým zákonem. Tento zákon je v současné době ve schvalovacím procesu v poslanecké sněmovně a je předmětem mnohých debat o jeho konečné podobě.
K výše uvedenému bych chtěl uvést, že mnozí z nás si díky této nové právní úpravě ani neuvědomují, že již v současné době je účinných několik právních předpisů upravujících výkon úřednické profese. S ohledem na tento fakt bych chtěl upozornit, že takovým základním právním předpisem je například u obcí zákon č. 312/2002 Sb., o úřednících územně samosprávných celků, spolu se zákoníkem práce. Tyto právní úpravy upravují vztahy zaměstnanců územních samosprávných celků, kteří jsou zařazeni do obecního či jinak označeného úřadu a podílejí se na výkonu správních činností. Tyto zaměstnance označujeme jako úředníky územně samosprávných celků. Právní úprava obsažená v zákoně o úřednících územně samosprávných celků pak stanovuje např. „zvláštní předpoklady pro vznik pracovního poměru úředníka, pravidla veřejné výzvy k přihlášení zájemců o uzavření pracovní smlouvy, pravidla výběrového řízení pro jmenování do funkce a vznik pracovního poměru úředníka, úpravu pracovního poměru, odvolání a vzdání se funkce, základní povinnosti úředníků a jejich vzdělávání" .
Speciální právní úpravu ve vztahu k obcím představuje institut tajemníka obecního úřadu. Tajemník se povinně zřizuje u obcí s rozšířenou působností a pověřeným obecním úřadem a je dle současné právní úpravy považován za zaměstnance obce. Tajemník je jmenován a odvoláván starostou obce, který pro obojí potřebuje souhlas ředitele krajského úřadu. Souhlas ředitele krajského úřadu je pak pojistkou proti svévolnému odvolávání a jmenování tajemníka starostou obce.
Na výše uvedených příkladech je tedy zcela patrné, že právní úprava upravující postavení úřednické profese u nás již v mnohých směrech dlouhou dobu existuje a každému takovémuto úředníkovi poskytuje celou řadu práv a povinností. Proto se domnívám, že nová právní úprava může přinést více komplikací než užitku.

Daniel Rada

člen místní rady
člen regionálního smírčího výboru
zastupitel