21. července 2014

Ing.Oldřich Vlasák - senátní obvod č.45

Narozen 26. listopadu 1955 v Hradci Králové. Vystudoval Strojní fakultu ČVUT v Praze. Nejprve pracoval ve Výzkumném ústavu potravinářském a chladící techniky jako výzkumný pracovník, poté v Kovoprojektě Praha jako projektant a vedoucí ekologicko-energetického střediska. Od r. 1990 působil jako ředitel společnosti Marius Pedersen a ředitel East Bohemian Airport, a.s.
Absolvoval několik odborných stáží ve Velké Británii, Německu, Dánsku a USA, byly mu přijaty tři patenty a 11 zlepšovacích návrhů. Zveřejnil mnoho článků a statí v odborných časopisech a spolupodílel se na vydání několika odborných publikací.
V roce 1994 se stal členem Rady města Hradec Králové za ODS a v roce 1998 primátorem města, v roce 2002 byl opětovně zvolen primátorem, z této funkce odstoupil v roce 2004 po zvolení do Evropského parlamentu. Je zastupitelem města Hradec Králové.
Byl místopředsedou Euroregionu Glacensis (1996 - 2000). V roce 2000 byl zvolen místopředsedou a o rok později předsedou Svazu měst a obcí ČR. V červnu 2011 byl zvolen místopředsedou pro evropské záležitosti SMO ČR.
Od roku 2000 do roku 2004 byl zástupcem ČR v Radě evropských municipalit a regionů (CEMR) a v Kongresu evropských místních a regionálních orgánů, působil v Českém výboru pro spolupráci s Výborem regionů EU. Od roku 2002 je výkonným prezidentem CEMR. V letech 2000 – 2004 byl také zástupcem ČR ve Výboru regionů EU a v komoře měst Rady Evropy.
Oldřich Vlasák hovoří anglicky, rusky a částečně německy. Je ženatý, má tři děti. K jeho zálibám patří sport (volejbal, cyklistika, lyžování), 15 let byl dobrovolným členem Horské služby.
V Evropském parlamentu působí již druhé volební období, v lednu 2012 zvolen místopředsedou EP
Politická frakce: Evropská konzervativní a reformní skupina (EKR)
Parlamentní výbor: Výbor pro regionální rozvoj, Výbor pro dopravu a cestovní ruch - náhradník
Parlamentní delegace: Delegace ve Smíšeném parlamentním shromáždění AKT-EU, Delegace pro vztahy s Mercosurem – náhradník, Delegace v Parlamentním shromáždění EU-Latinská Amerika – náhradník.
V červnu 2014 opětovně kandidoval do Evropského parlamentu, zvolen již nebyl.