22. dubna 2014

Dovolená na severu

Na začátku měsíce dubna jsem strávil týdenní dovolenou na severu Evropské unie, ve Finsku a ve Švédsku. Hned úvodem musím konstatovat, že každému z nás bych pobyt v této části unie vřele doporučil a to nejenom pro vysoce poutavou divokost tamní přírody a zajímavé kulturní památky a zvyky.

Jedním z pro mne nečekaných místních zvyků je hraní hazardu, především u nás tolik diskutovaných výherních automatů. Naše stále aktuálnější téma však nechává seveřany naprosto chladnými. Pokud správně vnímám česká média a jimi vytvořenou celospolečenskou debatu o výherních automatech, tak se v této souvislosti hovoří o jediném, a to o naprostém zákazu hracích automatů na území jednotlivých obcí či na území celého státu. Tuto starost však skutečně nemají zástupy hráčů výherních automatů, které jsem měl možnost poznat ve Finsku. Po své zkušenosti si dovolím říci, že ve Finsku automaty hraje téměř každý a to na každém druhém rohu. Automaty jsem viděl v hospodě, restauraci, trafice, v nemocnici, na lodích i v běžném supermarketu u pokladen. Hrají zde lidé od juniorského věku, kdy poprvé dosáhnou na blikající tlačítka automatu, až po lidi v důchodu, kteří si hraním automatů pravděpodobně zpříjemňují svůj život. Je tedy možné i na území Evropské unie nalézt státy, které jsou pro hráče hazardu otevřenější než Česká republika. Tímto konstatováním samozřejmě nechci snižovat škodlivost hazardu na lidské zdraví, která bude vždy a všude vysoká. Na druhou stranu, ne každý absolutní zákaz nějaké činnosti vede k jejímu celoplošnému omezení.

V rámci pobytu na severu Evropské unie jsem navštívil také švédské hlavní město Stockholm, kde jsem měl možnost strávit pár hodin ve švédském parlamentu. Byla to pro mne neskutečně zajímavá návštěva, při které si každý uvědomí, že Švédsko je již tradiční dlouhotrvající demokracie v čele se svým králem.  Zajímavostí pak bylo například to, že z hlediska počtu obyvatel menší Švédsko má více členů parlamentu, než máme my. V parlamentu mají 349 členů oproti našim 281 členům (z toho 200 poslanecká sněmovna a 81 senát). Další zajímavostí je i usazení poslanců v parlamentních lavicích. Zatímco v  našem parlamentu sedí poslanci ve svých lavicích podle své politické příslušnosti, ve švédském parlamentu sedí poslanci v lavici společně s kolegy z jiných politických stan z oblasti Švédska, za kterou byli do parlamentu zvoleni.

Podělit bych se mohl ještě o mnoho dalších zážitků, které jsem na severu prožil, proto bych doporučil každému, kdo má tu možnost, aby vycestoval do těchto zemí a sám se přesvědčil o jejich rozmanitostech a kouzlu.

Daniel Rada

člen místní rady
člen regionálního smírčího výboru
zastupitel