5. prosince 2013

Ne (Ano) 2013 !

Aneb už se začíná úřadovat

Mnoho z pravicových voličů uvěřilo v posledních parlamentních volbách novým politickým stranám. Po skandálech bývalých vládních stran se jim do jisté míry ani nemůžeme divit. Každého takového člověka plně chápu v tom, že už měl dost těch nekonečných hádek, politické impotence a arogance moci. Těmito neduhy i Občanská demokratická strana v celé řadě případů trpěla a v některých případech trpí dodnes.
Na druhou stranu se mnoho voličů obrátilo k tzv. mesiášům, kteří politiku do letošních sněmovních voleb poznávali pouze z dálky sídel svých společností. Tito tzv. mesiáši přinesli jednoduchá hesla a řešení, která měla vyřešit problémy každého z nás mávnutím kouzelného proutku. Jedním z takových hesel bylo i to, které proklamovalo, že jde řídit stát jako soukromou společnost. Realita je však poněkud jiná.
Stát nejde řídit jako soukromou společnost. Každý kdo měl v životě alespoň malou zkušenost z politiky, pochopil a naučil se, že politika je věc veřejná, kde každý volený jednotlivec zastupuje určitý názor společnosti a to ten, se kterým ho jeho voliči do funkce zvolili. V demokratické společnosti je v každém zastupitelském orgánu takovýchto jedinců několik a k tomu, aby mezi nimi došlo k politickému konsenzu, je daleko složitější cesta, než když kdokoli řídí obchodní společnost, obzvlášť když je jejím stoprocentním vlastníkem. Příkladem může být i skutečnost, že když soukromá společnost spadne do ztráty, tak přestane financovat kulturní a sportovní aktivity, na něž sponzorsky přispívá, na druhou stranu toto stát nikdy nemůže udělat, neboť by tím obě tyto činnosti přivedl k úplnému zániku, což by si asi nikdo nepřál. Řídit stát proto nejde řídit stejně jako soukromou společnost a nelze se ani učit řídit stát za pochodu z poslaneckých lavic.
Každý správný politik se musí učit politiku od nejspodnějších vrstev na místních úrovních, stejně tak jako předsedou představenstva podniku nemůže být čerstvý absolvent vysoké školy, i když má doktorát z nejprestižnější univerzity.
Jsem si jistý tím, že zklamání voličů z nových parlamentních stran bude veliké a již dnes při sestavování budoucí vlády se k němu začíná schylovat, například při uvažovaném dělení ministerstev a výborů a jejich předpokládaném početním nárůstu, jehož jediným cílem je, aby co nejvíce představitelů budoucí vládní koalice mělo svá ministerská křesla.
Apeluji na Vás! Vraťme se k pramenům naší demokracie, jinak si zaděláváme na veliké celospolečenské problémy!

V Trutnově, dne 4. prosince 2013.
Mgr. Daniel Rada

Daniel Rada

člen místní rady
člen regionálního smírčího výboru
zastupitel