31. října 2013

Jedině silná vláda proti „silnému prezidentovi“

Už realita prvních povolebních dní mě vede k tomu, abych se vyjádřil k současnému politickému dění v naší zemi.

Netrvalo to ani 24 hodin od uzavření volebních místností a už se aktuální politické dění přiblížilo mé předpovědi o dalších předčasných parlamentních volbách, které jsem předpovídal před několika měsíci.

Nechci si však pouze zvyšovat své sebevědomí tím, že jsem scénář dalších předčasných parlamentních voleb předpovídal, spíš mě daleko víc a víc rmoutí fakt, že ani jedna vláda v posledních letech nepřekoná ve své celkové životnosti ani jedno volební období Poslanecké sněmovny. Už je to doopravdy ostuda a dehonestuje to celou naší republiku v očích nejen zahraničních představitelů a vlád, ale i zahraničních investorů, kteří by u nás mohli investovat své finanční prostředky. Ano, toto vše mě trápí!

Domnívám se, že ani potencionální vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL nevydrží celé volební období Poslanecké sněmovny a za pár měsíců bude Poslanecká sněmovna znovu naplněna politickými přeběhlíky, podporujícími ty či ony ekonomické, a především své osobní zájmy. Celé toto dění povede znovu jen k dalším předčasným volbám, které možná aspoň v rámci částečné úspory uspořádáme buď s evropskými volbami v květnu, nebo s komunálními a senátními volbami na podzim příštího roku.

S takovým scénářem se jako voliči nesmíme spokojit. Politici mají od nás občanů mandát k tomu, aby jako profesionálové prosazovali zájmy nás občanů, a k tomu se musejí poměrně často shodnout na konkrétních politických řešeních, která naše zájmy naplňují. Z tohoto důvodu si myslím, že je nezbytně nutné, aby si naši parlamentní zástupci v obou komorách Parlamentu uvědomili, že stabilita naší země a jistota práce pro občany je tím hlavním, za co se mají zasazovat!

Z tohoto důvodu je dle mého názoru na řadě uvažovat o změně volebního systému do Poslanecké sněmovny v naší republice, který by více zastupoval zájmy občanů a vedl k politické stabilitě v naší zemi. Proto směřujme cestou k většinovému či polovětšinovému volebnímu systému, který bude zamezovat častému střídání politických vlád a povede ke stabilitě naší země. Teď je k tomu ta nejlepší situace. Potřebujeme již konečně stabilní silnou vládu, která bude odolávat silným politickým vůdcům nejen v rolích prezidenta, ale i mnohých byznysmenů, kteří se snaží vytvářet Českou republiku, s. r. o.!

Daniel Rada

člen místní rady
člen regionálního smírčího výboru
zastupitel