29. května 2013

Sám nic nezmůžu a bez podpory co nejširšího týmu se neobejdu

Rozhovor s Ing. Martinem Pušem, novým předsedou regionálního sdružení ODS Královéhradeckého kraje

Regionální sdružení ODS Královéhradeckého kraje zvolilo na svém sněmu 13. května 2013 nového předsedu regionu. Stal se jím padesátiletý krajský zastupitel Ing. Martin Puš, který nahradil Mgr. Zdeňku Horníkovou, stávající viceprezidentku NKÚ. Martin Puš je členem ODS od roku 1997. Od roku 2002 až do června 2012  byl starostou města Jičína, před tím byl v jičínské radě a v zastupitelstvu. Jako zkušený ekonom měl tak možnost podílet se řadu let na tvorbě rozpočtů města. ODS je zde ve vedení města již od roku 1994 a vše, co se tu vybudovalo, je výsledek její dlouhodobé koncepční práce. Jičín nastartoval obrovský rozvoj za posledních deset let: rekonstrukce chodníků a komunikací, vybudování nového koupaliště, zimního stadionu, oprava centra města, náměstí, rekonstrukce zámeckého parku atd. A to že Jičín získal 6. místo v anketě  Město, kde je nejlepší místo pro život, je bezesporu také zásluhou bývalého starosty Martina Puše.

Přestože je před Vámi jen osm měsíců do řádných regionálních voleb ODS, neboť v únoru 2014 končí mandát celé regionální radě, bude to pro Vás velice náročné období. Povedete region v období přípravy na supoervolební rok, kterému budou již na podzim předcházet primární volby. Jste na tyto závažné kroky připraven?

Mám konkrétní představu o dalším směřování regionu. A je mi naprosto jasné, že období do prvních voleb roku 2014 musíme náležitě využít. Jednoduše řečeno: pokud chceme v dalším roce uspět, musíme pro to v tom letošním  všichni  hodně udělat. Čím více našich členů tohle pochopí, tím lepší pro náš výsledek.

Vzhledem k tomu, že Vaše zvolení do čela regionu nebylo zcela jednohlasné, bude za Vámi stát tým lidí, kteří by Vám měli v náročném období pomoci?

Nejsme naštěstí v dobách totalitních, kdy hlasování končila většinou na 100 %. Proti mně stál kvalitní kandidát, úspěšný starosta. O to více si důvěry vážím a budu rád, pokud svojí prací přesvědčím i ty, kteří mně hlas nedali. Sám nic nezmůžu a bez podpory co nejširšího týmu se neobejdu. Věřím, že členové na úrovni regionu pochopí, v jaké situaci se strana nachází, a že společně  nastartujeme vzestup důvěry v ODS.

Pohled na celostátní vedení ODS není zcela jednoznačný. Vy jste byl zařazen do skupiny, která se nebojí pojmenovat některé jeho nedostatky. Jako „rebel" poukazujete na fakt, že se nezabývá přáním voličů a je odtržené od reality. Mělo by tedy dojít ke změnám, které navrátí této tradiční pravicové straně její kredit. Co Vás v této souvislosti nejvíce trápí a jaké konkrétní kroky byste navrhoval?

Předně nejsem žádný rebel. Jestliže má někdo občas jiný názor, neměl by hned dostat takovouto nálepku. Pokud si na domácí půdě nebudeme otevřeně říkat své názory, pak je to naše konečná.

Stále více jsem přesvědčen, že nenasloucháme svým voličům, ztratili jsme s nimi kontakt. Část našich ministrů teď vyjíždí do regionů a sbírá informace a názory. To je spolu s větší komunikací uvnitř ODS určitě pozitivní. Jen by ty návštěvy neměly mířit pouze mezi naše členy, podporovatele, sympatizanty.

Některým našim představitelům bych vřele doporučil, aby přijeli do malých měst a obcí, poslechli si názory obyčejných lidí, seznámili se s jejich každodenními starostmi a problémy. Pro mnohé by to bylo velké vystřízlivění z jejich života v „pražském skleníku".

Náš potenciální volič je chytrý a neslyší jen na populistické kroky. Chápe, že je jistá koalice, ve které se tvrdě vyjednávají kompromisy. Nechápu tedy, proč mu nedokážeme férově říci, jak jsme si zákon představovali my a jaké ústupky jsme byli nuceni udělat. Takto to vypadá, jako by za vším špatným stál Petr Nečas. I tady se začíná blýskat na lepší časy. Hlavně, aby nebylo pozdě.

Hovoří se o tom, že po debaklu ODS v prezidentských volbách a klesajících preferencích strany pohybujících se kolem deseti procent by podzimní kongres ODS mohl být volební. Podporujete názor, že nové tváře ve vedení strany by mohly přitáhnout i nové voliče v následujících volbách?

Nová tvář sama o sobě nic neřeší. Je nutné, aby naši lidé ve vedení a kandidáti ve volbách byli důvěryhodné osobnosti, které dokáží strhnout členskou základnu v pravý okamžik  a hlavně přesvědčit voliče. K tomu ale musí mít kvalitní program, který vychází primárně od našich potenciálních voličů, z jejich názorů a priorit. Již jednou jsme promarnili příležitost zapracovat do vrcholové politiky úspěšnou generaci našich hejtmanů, primátorů a starostů. To se nesmí opakovat a schopní mladí lidé musí dostávat šanci.

ODS by se měla ale změnit i v těch „nižších patrech", což by měl být právě Váš úkol. Jste na tyto změny ve svém programu připraven?

Doufám, že ano. Uvědomuji si, že to nejcennější, co ODS má, jsou její členové, kteří každodenní mravenčí prací trpělivě přesvědčují a vysvětlují naši politiku. Poslední dobou to ale nebylo vůbec jednoduché. Některé kroky jsme prostě vysvětlit nedokázali. Naše politika, naše názory musí být jednoduché a srozumitelné. Sofistikované politické debaty vedené mezi politiky veterány a knížecí rady z všemocné Prahy nám v ničem nepomohou.

Podle Vašich vyjádření by se ODS měla více otevřít veřejnosti, minulé vedení regionu tomu příliš nenasvědčovalo, Vy to chcete změnit. Znamená to, že budete více informovat nejen své členy, ale také širokou veřejnost, o svých krocích a akcích?

To není o plakátech zvoucích na  akci ODS. Je to především o tom, že každý člen místního sdružení bude mít dostatek informací o tom, co se právě děje. Bude moci obhájit či vysvětlit kroky našeho vedení, případně mu budou předávány rozumné nápady jiných sdružení. Využití moderních komunikačních metod pak může nenásilně tyto informace přenést i mimo strukturu ODS. Může tím docházet k přirozenému propojování aktivit či názorů členů i nečlenů, konkrétně třeba mladé generace

Chystáte v této souvislosti nějaké akce pro občany a zvýšíte mediální aktivitu ve vztahu k veřejnosti?

To je téma, které určitě budeme diskutovat. Nevím, jaký názor budou mít moji kolegové z regionální rady. Já jsem pro vše, co ODS může v současné situaci pomoci, ale podřídím se rozhodnutí většiny.

Nejen v tomto regionu, ale i v ostatních krajích odcházejí z ODS lidé, kteří se podíleli na jejím vzniku. Nesouhlasí s politikou jejího vedení a jsou znechuceni kauzami, které provázejí vrcholné představitele a známé osoby z „kolébky"  ODS. Je možné tento odliv členů ještě vůbec zastavit?

Nevím, jak je to třeba v Praze, ale  v našem regionu odcházejí slušní lidé, kteří říkají, že už to nemají zapotřebí. Slyším dokonce názory některých starostů, že snad budou muset kandidovat za jiné uskupení, aby měli vůbec šanci se do zastupitelstva dostat. To je realita a to velice smutná realita. Dodnes jsem se nesmířil s tím, jakým způsobem došlo k zvýšení členských příspěvků. Někde měli finanční problémy, a tak se to zvedlo všem. Já vím, jde o pár stovek. Ale také především o princip. Hodně lidí nezaplatilo, z ODS odešlo. Tak někdo chytrý řekl, no a co. To byli ti neaktivní, starší. Možná nebyli již tak aktivní, možná jim bylo kolem 70 či 80, ale právě oni ODS na začátku devadesátých let zakládali a byli na ni hrdí. A budete se divit, tito lidé za nás názorově bojovali, utkávali se v hospodách, na fotbale atd. Je snad někdo z vás přesvědčen, že to dělají i dnes? Náš region má finance v pořádku, a tak se ptám, stála nám akce s povinným navýšením příspěvků za to?

Pokud ODS neuspěje v příštím roku v několika volbách, bude to pro ni velice zlé. Váš úkol je nesmírně obtížný, připravit v regionu natolik kvalitní kandidáty, kteří dokážou voliče přesvědčit a zvednout tak ODS její sebevědomí. Jako předseda regionu budete za úspěch při výběru kandidátů také zodpovědný.  Jste si toho vědom? Co pro to uděláte?

Ano, spoluodpovědnost bude na mně. To je jasné.

Ale vlastní výběr kandidátů je věcí členské základny, především tedy místních a oblastních sdružení. Už dnes  by měla začít diskuze na téma, jaký by měl kandidát být. Určitě nejsem zastánce žádné metodiky výběru kandidátů. Každá oblast či sdružení je jiné a neplatí tedy žádné obecné knížecí rady. Rozhodně však platí, že kvalitní kandidát a dobrý volební program jsou základními stavebními kameny volební kampaně. Můj názor je ten, že nestačí být jen kvalitním kandidátem z pohledu ODS, ale také z pohledu potenciálních voličů.

Po Vašem zvolení do čela regionu mnozí lidé netrpělivě očekávají Vaše první kroky a změny, po kterých volají. Co se konkrétně změní v regionu Královéhradeckého kraje v rámci ODS? Dojde k restrukturalizaci či k zlepšení fungování?

Samo se nezmění nic. První jednání regionální rady bude právě na toto téma. Jsem zvědav, s jakými názory či nápady jednotliví členové přijedou. V jednom jsem si jistý. Musíme více komunikovat s členskou základnou, přesvědčit je, že jejich hlasy budou slyšet, jejich názory budou diskutovány. Rád bych se sešel s Mladými konzervativci a projednal možnost užší spolupráce. Mladou generaci jako takovou je třeba více vtáhnout do dění a dát jim šanci spolurozhodovat a být zodpovědný. K tomu ale potřebujeme více využívat moderní komunikační metody, které používají. Vidíte, že práce je dost ve všech oblastech.

Jako krajský zastupitel můžete nahlédnout i do krajské politiky. Co Vás nejvíce trápí a co by bylo možné změnit i v rámci programu Vaší pravicové politické strany?

Jestli něco naše společnost potřebuje, pak je to stabilní ekonomické, právní a daňové prostředí. Města, obce, kraje, živnostníci, podnikatelé a další potřebují pro svoji kvalitní práci jistotu, že něco bude platit alespoň pár let. Jen tak je možné něco plánovat, dlouhodobě připravovat, zkrátka pracovat koncepčně. V tomhle prostředí, které panuje u nás, se pak nemůžeme divit, že vše je tak nějak ode zdi ke zdi a že všichni postupně ztrácejí iluze. Pod takovéto věci by se ODS neměla podepisovat, budiž nám odstrašujícím příkladem např. nárůst DPH v posledních dnech roku.

Zastával jste funkci starosty města Jičína, do které jste byl zvolen právě za ODS.  Znáte tedy dobře problematiku samosprávy. Jaké největší problémy trápí naše starosty a představitelé měst a obcí? S čím by jim měly kraje, naše ministerstva a vláda nejvíce pomoci a v čem by jim měly jejich rozhodování ulehčit?

Kraje a především ministerstva by městům a obcím nejvíce pomohla, pokud by je nechala dělat jejich práci. Jsem dlouhodobě přesvědčen, že právě samosprávy jsou pod největší kontrolou, kterou dnes a denně dělají občané. Samospráva tedy obecně dobře funguje, ale výkon státní správy si stát ani nedokáže zcela zaplatit. Boří to, co bylo dobře nastaveno, např. sociálka a to co vytvoří, tak nefunguje – v poslední době třeba registry vozidel. V poslední době mě například zaujal skvělý nápad na zřízení nejvyššího stavebního úřadu a odejmutí stavebních úřadů obcím. Smutné na tom je to, že za touto hloupostí stojí člen ODS.

Ve své nové funkci byste měl setrvat do února 2014, kdy se budou konat řádné  regionální volby ODS po uplynulém dvouletém období. Budete se opět ucházet o tento post?

Zatím je předčasné o tom přemýšlet. Myslím si ale, že se to bude odvíjet především od pocitu, že moje práce má smysl. A rozhodující bude také, zda budu cítit podporu od členské základny.

Děkuji za rozhovor Eva Veselá