4. dubna 2019

Kvalitní potraviny nejen za hranicemi

Na začátku dnešního příspěvku se musím přiznat, že nápad zasadit se o srovnatelnou kvalitu potravin jako za našimi západními hranicemi původně nepochází z mojí hlavy. Vznikl z debaty s mojí ženou. Sám jsem původně zastával svobodu trhu, přesvědčil mě ale argument „proč bych měla za stejné peníze jíst méně zdravé potraviny“? Díky němu jsem si uvědomil, že evropský trh s potravinami nefunguje

Zatímco pro auto nebo ledničku se vyplatí zajet za hranice a výrobci si tak musí hlídat, aby za podobnou cenu nabízeli podobně kvalitní zboží, pro máslo, čokoládu nebo džus do Německa nikdo jezdit nebude. Výjimku samozřejmě tvoří ti, co bydlí v pohraničí.

Evropská ochrana spotřebitele mi proto v případě kvality potravin přijde smysluplná. Vedle očividných skandálů jako s polským masem, které si v první řadě musí ohlídat národní orgány, jde o případy, kdy výrobci nahrazují základní suroviny jako mléko, máslo nebo kakao levnějšími náhražkami a odvolávající se na odlišné národní chutě. Pokud si někdo z Vás pochutnává na chemických náhražkách, dejte mi vědět. Osobně ale neočekávám, že by se někdo takový našel.

Tomáš Hanuš,

kandidát č. 9 ve volbách do Evropského parlamentu 2019