27. září 2016

ODS od vzniku až po současnost v královehradeckém kraji.

Začnu sametovou revolucí 1989 a vznikem Občanského fóra ( dále OF ), tím se začaly věci kolem nás zásadně měnit.

Hledala se správná cesta, po které bychom se měli vydat. Domluva byla těžká, byly zde síly, které prosazovaly různé třetí cesty, socialismus s lidskou tváří apod. Naštěstí větší část OF byla pro tržní ekonomiku bez přívlastků, svobodu života i podnikání. Představitelem tohoto směru byl Václav Klaus a ten byl v říjnu 1990 zvolen předsedou OF. Tehdy začal se svými novými lidmi v politice měnit hnutí OF, na politickou stranu. Tak se stalo, že v dubnu 1991 vznikla v Olomouci Občanská demokratická strana ( dále ODS ).


V té době byla ve společnosti poptávka po pravicové politické straně. Vznikla rychle její struktura v místech, okresech i krajích s manažerskou strukturou, sám jsem byl jedním z nich. Rychle se rozšiřovala členská základna a strana se stabilizovala. ODS s převahou vyhrála volby v roce 1992 a i další v roce 1996 a úspěšně 6 let vládla. Udělala ty nejdůležitější kroky ( které do té doby nikdo nikde nezkusil ), privatizaci ekonomiky téměř ze 100% státní, došlo také na dělení Československa na přání Slováků. Došlo k dohodě a v poklidu od 1.1.1993 vznikla Česká a Slovenská republika, včetně oddělení měn. A je nutno říci, že vztahy Čechů a Slováků nebyly nikdy lepší, než jsou nyní. I v tehdy Východočeském kraji byla ODS velmi úspěšná. Měla ve městech a obcích nejvíce starostů i zastupitelů.
První krize ODS na celostátní úrovni vznikla v roce 1997, kdy byl zevnitř ODS spáchán tzv. " Sarajevský atentát ". Disentem do ODS infiltrovaný Ruml a předseda zaniklé KDS spojené s ODS pro hradní Philip, vrazili nůž do zad vedení ODS. V době nepřítomnosti předsedy ODS a premiéra V. Klause, vydali prohlášení o špatném financování ODS. Následkem toho tehdy koaliční ODA a KDU- ČSL opustily koalici a premiér musel podat demisi vlády. V. Klause přišli na demonstrace podpořit tisíce lidí, cítili to jako podraz, zůstala i většina členské základny a krize byla překonána. V roce 1998 ODS volby těsně prohrála a vznikla opoziční smlouva s vítěznou ČSSD. Opoziční smlouva je dodnes pražskou kavárnou a sluníčkáři nesmyslně dehonestována, neboť jsem přesvědčen, že z hlediska politiky a ekonomiky nastala v Česku stabilita, mimo jiné přišlo do ČR nejvíce zahraničních investic a hlavně se začali řešit všechny strategické problémy naší země.

V tomto období, tedy v roce 2000 vznikaly nové územně správní celky ( kraje ) a ODS byla velmi úspěšná, měla drtivou většinu hejtmanů. Ve Východočeském kraji i jinde vládla ODS po dvě volební období. Je třeba zdůraznit, že kraj začal fungovat a úspěšně ve všech svých kompetencích přenesené státní správa a samosprávy, že došlo například k rekonstrukci nového sídla krajského úřadu v Hradci Králové a jsem přesvědčen, že přes všechny potíže, patřilo a patří k nepopíratelným úspěchům. Kraj začal se systémovým rozvojem, věnoval se revitalizaci Kuksu jako historické památky apod. I kolem vedení kraje se ale bohužel začali objevovat lidé, kteří čest ODS nedělali, spíše ostudu. Královehradecká ODS se s nimi rozloučila, ale přesto voliči rozhodli v roce 2008 jinak, v krajích zvítězila ČSSD.


V roce 2002 došlo ke změně na postu předsedy ODS, V. Klause vystřídal M. Topolánek a ten v roce 2006 vyhrál s volby. ODS měla v té době přes 30 tisíc členů, dnes jich máme polovic, ale zase pomalu přibývají. Ale postupně se atmosféra ve společnosti i v ODS začala kazit. Hlavně proto, že se kolem vedení začali objevovat a působit lidé, kteří jak se později ukázalo, byli příčinou toho, že to s ODS začalo jít z kopce. V roce 2009 padla Topolánkova vláda z důvodů již výše zmíněných. V roce 2010 byl do čela ODS zvolen P. Nečas a stal se po volbách i premiérem. Jak někdo kdesi napsal, cituji " hrobařem ODS byl Topolánek“ a já jenom zcela otevřeně dodávám „ a Nečas byl pouze zahradníkem na jejím hrobě." Jenom si dovolím připomenout a zdůraznit, že vlády zásadně vznikají a zanikají na půdě Parlamentu ČR, nikoli zásahem Policie ČR pod vedením SZ na úřadu vlády. Dodnes nejsou důvody pádu vlády prokázány, šlo o jedno velké divadlo, jenom se neví v čí režii. Přesto přiznejme si, že vše špatné je k něčemu dobré, neboť negativní zkušenost dává naději, že dvakrát stejnou chybu nebudete opakovat. Stejně jako dítě si nesáhne na rozpálenou ploténku, tak i ODS neudělá chybu, že její politiku budou ovlivňovat jiné osoby než její představitelé. A proto je velmi dobře, že došlo k personální a generační obměně, že se politika ODS vrací ke kořenům a modifikuje pouze s ohledem na aktuální problémy našeho života, příkladem náš vztah k EU a snaha být konstruktivní v opozici, vztah k migraci a bezpečnosti, školství a ekonomice a dalším.


V krajích jsme od roku 2008 v opozici. Královehradecká ODS se z toho stavu poučila, zbavila se těch co tento stav zavinili a často dbali více na svůj profit, než na blaho občanů. Přišli noví lidé do vedení ODS, předsedou se stal Petr Fiala a je zřejmé, že pod jeho vedením jsme to nejhorší již překonali. Finančně i organizačně se ODS stabilizovala a mírně jdou nahoru i volební preference. Přišli noví lidé i na krajskou kandidátku ODS v Královehradeckém kraji. V čele kandidátky jsou nové tváře v politice, lidé úspěšní, kteří ve svých profesích již prokázali své schopnosti i bezúhonnost. Navíc jsem přesvědčen, že se nebudou vyhýbat zásadním problémům našeho kraje, že budou umět hledat a prosazovat řešení, ale hlavně, že jsou schopni nést odpovědnost za svoji práci. Pokud dostane ODS podmínečnou podporu ve volbách od voličů a já bych se za ní moc přimlouval, zcela určitě prokážou, že umí řídit kraj lépe než dosavadní vládnoucí koalice ČSSD - KSČM. Lídr ODS na kandidátce v Královehradeckém kraji brigádní generál v.v. a bývalý policejní prezident Mgr. Martin Červíček, je toho zárukou největší.


Mgr. Vladimír Benák, kandidát ODS v Královehradeckém krajipro krajské volby 2016

zároveň člen i pamětník ODS.