23. července 2022

CNN Prima News: Stíhačky F-35 nás ochrání až 40 let

(CNN Prima News) Pronajaté švédské gripeny by do budoucna měly v české armádě nahradit americké stíhačky F-35. Nakoupit je chce ministerstvo obrany. Podle poslance ODS a člena sněmovního výboru pro obranu Karla Krejzy jde o dobrou investici. Česko by si díky těmto letounům zajistilo solidní vzdušnou ochranu na dalších 30 až 40 let, míní.

Celou debatu s Karlem Krejzou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Karel Krejza vnímá nákup letounů F-35 jako investici do budoucna. „Švédská letadla (Gripeny) v tuto chvíli vyhovují, vojáci jsou s nimi spokojení, ale jsou konstrukčně z 80. let. F-35 je moderní letadlo, jeho životní cyklus je 30 až 40 let,“ popsal poslanec vládní ODS.

Americké stíhačky jsou sice dražší než jejich švédské protějšky a velká porce peněz by musela putovat i na novou infrastrukturu, ale podle Karla Krejzy by to Česká republika měla být schopná zaplatit. „Jsme schopni to unést a ufinancovat, zařadí nás to mezi vyspělé a spolehlivé spojence,“ dodal Krejza s dovětkem, že česká obrana je zároveň závislá na silách Severoatlantické aliance (NATO).

Karel Krejza

poslanec PČR