15. července 2014

ODS podpoří služební zákon. Požaduje ho ale změnit a zkvalitnit

Levicová vláda sociálních demokratů, ANO a KDU-ČSL jen za prvních několik měsíců po svém jmenování propustila 500 úředníků a místo nich přijala 700 svých lidí. Ty teď plánuje na jejich postech na několik let zabetonovat pomocí nového, narychlo ušitého, služebního zákona, který lidem spojeným s touto vládou zajistí neodvolatelnost.

 
Před projednáváním služebního zákona před tím varoval předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala. Ten také avizoval, že ODS je připravená služební zákon podpořit, pokud vláda přistoupí na kompromisní návrhy ODS.
 
„Tento návrh má jediný cíl: zabetonovat na úřadech stovky lidí blízkých sociální demokracii a hnutí ANO – vznikne pevný svazek neodvolatelných, navzájem se vybírajících a podporujících se úředníků – ale ne těch kvalitních, ale především politických nominantů této vlády,“ zdůrazňuje Petr Fiala.
 
Občanští demokraté mají podle svého předsedy připomínky zejména k tomu, že návrh služebního zákona vznikal naprosto nestandardně. Vláda nejprve předložila jakousi demoverzi zákona, kterou následně zcela od základů předělala. „Opozice měla na seznámení se zákonem jen 12 dní. Jenže to nebyla nešikovnost, ale záměr levicové vlády,“ říká Petr Fiala.
 
„Chceme služební zákon, který zaručí kvalitní a profesionální státní správu. Proto budeme požadovat změnu zákona zejména ve třech následujících bodech: otevřít úřednická místa pro lidi ze soukromého a akademického sektoru, ponechat ministrovi pravomoci vůči náměstkům včetně výběru a nezřizovat generální úřad, tedy nezřizovat další úřad pro úředníky, který znamená jen vyšší náklady a vytváří umělý úřednický aparát,“ vysvětluje Petr Fiala. „Pokud bude vláda ochotná po konstruktivní diskusi na pozměňovací návrhy přistoupit, jsme připraveni zákon podpořit,“ uzavírá Fiala.