27. listopadu 2013

ODS navrhla zrušení daně z převodu nemovitosti

Poslanci Občanské demokratické strany navrhnou zrušení daně z převodu nemovitosti. Hned na prvním zasedání nové Poslanecké sněmovny to oznámil Adolf Beznoska, poslanec ODS a také 1. náměstek primátora Mladé Boleslavi.

„Nechci se zúčastnit soutěže o to, kolik návrhů nových zákonů připravíme, k níž se v této Sněmovně schyluje. Místo toho bychom naopak měli rušit ty zákony, které komplikují lidem život. Daň z převodu nemovitosti je toho typickým příkladem,“ říká Adolf Beznoska. „Předložím návrh, kterým tuto daň zcela zrušíme, protože má v sobě zakódovanou nemravnost, kdy člověk při nákupu nemovitosti platí extra daň z peněz, které už jednou zdanil. Konkrétně – pokud kupříkladu mladý pár kupuje svoje první bydlení, místo daně z převodu nemovitosti by si za stejné peníze mohl pořídit třeba kuchyň nebo si vybavit obývák,“ dodává Beznoska.

Adolf Beznoska zrušení daně z převodu nemovitosti ohlásil během projednávání zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovité věci, které je jednou z norem souvisejících s novým občanským zákoníkem. Beznoska připomíná, že zákonná opatření není možné upravovat poslaneckými pozměňovacími návrhy, proto zrušení nebylo možné navrhnout už na středečním jednání Sněmovny.