25. listopadu 2013

Neexistují ženská témata, pouze témata klíčová

Na čtyřicet političek se sešlo u příležitosti workshopu s názvem Ženy v politice. Jeho cílem bylo přispět ke kvalitní spolupráci mezi úspěšnými ženami z řad občanských demokratů.

„Pořádání setkání političek je v západních zavedených stranách běžná věc. U nás se zatím nic podobného neděje,“ vysvětlil Jan Zahradil, zástupce Aliance evropských konzervativců a reformistů, v níž je rovněž zastoupena řada významných evropských političek.

Prvnímu bloku, věnovanému obecnému postavení žen v politice, vedle europoslance Jana Zahradila předsedaly také organizátorka akce Kateřina Bartošová a expertka na sociální problematiku Lenka Kohoutová. Zvláštním hostem setkání pak byla poslankyně Národní rady SR, diplomatka a herečka Magda Vášáryová.

„Politika vedená ženami je jiná, ne proto, že by ženy byly krásné nebo slušné, ale protože do ní přinesou svou neopakovatelnou zkušenost. Jsme jinak vychovávané, jinak přistupujeme samy k sobě, máme jiný přístup ke smrti, ale i k novému životu. Unikátní životní zkušenost - to je náš důležitý přínos do veřejného prostoru,“ uvedla Magda Vášáryová.

Mezi nejzajímavější debatní témata patřila pozice žen v politice a jejich vnímání ze strany kolegů i veřejnosti, možnost prosadit se v rozhodovacích orgánech, ale i vzájemná solidarita. Diskutována byla rovněž problematika kvót pro procentuální zastoupení žen v politice, kterou většina přítomných odmítla jako nástroj neslučitelný s pravicovými zásadami. Naplněná kvóta podle nich nutně neznamená kvalitní političky, a paradoxně by tak ženám spíše ublížila.

Na otázku, zda v politice existují výsostně ženská témata, se Magda Vášáryová vyslovila odmítavě: „Nejprve si musíme říci, co uděláme s ideologickou krizí ve společnosti, protože je to také naše zodpovědnost. Je důležité, abychom si ujasnily, čeho chceme dosáhnout. Neptejme se proto, jaká témata jsou ženská, ale jaká jsou pro nás jako političky klíčová.“

Ve druhé polovině setkání vystoupila senátorka a starostka Přezletic Veronika Vrecionová a zástupce liberálně-konzervativní akademie CEVRO Jiří Kozák. Následující beseda patřila možnostem političek v rámci ODS. Mezi nejdiskutovanější témata patřil současný stav strany, fungování komunální politiky, nadcházející kongres, ale také otázka pozůstatků autokratických režimů, které poslední dobou stále výrazněji usilují o návrat k moci.

Štítky: