11. září 2013

Představení konceptu kampaně: Příběh života

Začíná volební kampaň do předčasných voleb. Často slyším, že vzhledem k omezenému času či vzhledem ke zjitřené situaci, nebude program jednotlivých stran hrát důležitou roli. Že jde zejména o to, mít chytlavé mediální tváře.

ODS je 23 let součástí politiky v naší zemi. Vždy jsme k volbám přistupovali odpovědně, občany a voliče jsme nepodceňovali. Jako klasická a zavedená politická strana musíme a chceme představit ucelený program. Navazujeme vždy na myšlenky, na nichž ODS vznikla, a reagujeme na posun ve společnosti.

V těchto volbách vám chceme představit program z jiného úhlu. Díváme se na svět kolem sebe pohledem občana a procházíme s ním jeho životní příběh.

Začínáme u rodiny. Tam začíná každý životní příběh. Víme, že stát ji nikdy nemůže nahradit, bez soudržných a pomáhajících si rodin nemůže země prosperovat. Děti zde dostávají nejcennější základ. Na této fázi jejich života velmi záleží i celý jeho další průběh.

Životní příběh pokračuje ve školách. Chceme pro své potomky co nejlepší možné vzdělání, chceme dobré učitele, chceme dobré školy.

Když skončíme své školní vzdělávání, nastává další důležitý mezník našeho životního příběhu. Vstupujeme do aktivní pracovní – profesní etapy. Potřebujeme mít pracovní pozici, která nám umožní profesionální růst, zajistí naši prosperitu, a obohatí společnost.

Z vydělaných peněz odvádíme daně státu. Chceme, aby nám za ně poskytl dobré, rychlé a kvalitní služby. Chceme žít v zemi, kde platí solidní pravidla, a chceme si říci: „jsme doma a je tu dobře“.

Životní příběh se však nedá naplánovat. Jeho cesty se mohou kdykoli zkomplikovat. Ani zdraví není otázkou našeho rozhodnutí. Proto musíme vědět, že sociální i zdravotní oblast jsou nastaveny tak, abychom nalezli pomocnou ruku.

Nežijeme v izolaci. Součástí našeho dobrého životního pocitu je vědomí, že jako společnost se těšíme dobré pověsti za našimi hranicemi. Že být občanem České republiky je dobrou vizitkou. Proto nám záleží na kvalitním zastoupení ve všech mezinárodních organizacích, ve všech uskupeních, do nichž jsme dobrovolně vstoupili.

Když se kdykoli na svůj životní příběh podíváme, chceme, aby to všechno mělo smysl. Abychom v čase seniorském zúročili vše, co nám život dal i vzal a využili svou aktivitu a dovednosti pro svou zemi, pro sebe i pro svou rodinu.

A jsme zpět na začátku našeho životního příběhu. Jsme na startu, jsme u rodiny. Tam chceme s naším programem začít. Chceme představit to, co má podle nás udělat stát, aby povzbudil vznikající rodinu a v nejlepším slova smyslu vyhecoval mladé lidi k aktivitě, k odpovědnosti k sobě samým, k přemýšlení nad základem domu, který chtějí svým životním příběhem vystavět.

Miroslava Němcová

volební lídr
místopředsedkyně strany