11. června 2013

Zaplaveným obyvatelům ČEZ promine až tři zálohy

Zákazníkům by měly být odpuštěny až tři měsíční zálohy, pokud byli zaplaveni půl metrem vody. Ostatní získají úlevu jedné měsíční platby.

Kde dojde k nárůstu odběru elektrické energie, bude i větší zátěž pro peněženky občanů, tam je ČEZ připraven pomoci. „Po postupném opadnutí vody bude nezbytné vysoušet obrovské množství objektů. To zatíží elektrickou rozvodnou síť a porostou náklady lidí z postižených území, ale i podnikatelů,“ řekl premiér Petr Nečas po schůzce s generálním ředitelem ČEZ Danielem Benešem.

Zákazníkům by měly být odpuštěny až tři měsíční zálohy, pokud byli zaplaveni půl metrem vody. „Dospěli jsme k tomu, že ČEZ rozšíří opatření tak, že tam, kde výška zatopení byla nižší, tak se odpustí jednoměsíční záloha. Bude pouze účtována DPH a daň z elektrické energie,“ dodal předseda vlády.

Ani to ale nemusí stačit. Proto při menším zatopení než půl metru, je možné ještě v závislosti na majetkových poměrech požádat o mimořádnou okamžitou pomoc.

Opatření se týká zákazníků ČEZ, který majoritně vlastní stát. Předseda vlády proto vyzval další energetické firmy působící v Jihočeském kraji a v Praze. „Vyzývám je, aby se zachovali podobně, aby se snažili co nejvíce se přiblížit svými podmínkami firmě ČEZ,“ dodal předseda vlády.