5. června 2013

Vláda uvolňuje další hmotné rezervy pro území postižená povodněmi

Vláda na dnešním zasedání schválila balík opatření k řešení následků povodní. Na obnovu dopravního spojení je okamžitě k dispozici 3,3 mld. korun.

 
Vláda schválila zvýšení výdajů ministerstva dopravy pro letošní rok o 2 miliardy korun na povodní poškozenou dopravní infrastrukturu ve vlastnictví státu a velkou vodou zasažené silnice II. a III. třídy. Na opravy následků přírodní katastrofy na místních komunikacích a dalším poškozeném majetku obcí je formou dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury k dispozici dalších 1,3 miliardy korun.
 
„Zabývali jsme se škodami na místních komunikacích a ostatním majetku obcí. Schválili jsme zajištění rozpočtových prostředků ve výši 2 miliardy korun pro ministerstvo dopravy. V tuto chvíli aktuálně jsou již k dispozici na opravu komunikací a dopravní infrastruktury,“ dodal premiér a připomněl i vládou schválené posílení ze strany Armády ČR k odstraňování povodňových škod. „Vláda schválila nařízení o povolání vojáků Hradní stráže. V tuto chvíli je k dispozici 2 000 vojáků Armády ČR, kteří byli vládou schváleni na odstraňování povodňových škod, včetně veškeré příslušné techniky,“ uvedl.
 
Pro území postižená povodněmi kabinet dále uvolnil bezplatnou pomoc ze státních hmotných rezerv. Mimo jiné se jedná o výdej pohonných hmot, zařízení, materiál a prostředky z pohotovostních zásob pro integrovaný záchranný systém a armádu. „Schválili jsme uvolnění prostředků ze správy hmotných rezerv pro potřeby integrovaného záchranného systému Armády ČR, především v oblasti výdaje pohonných hmot. Všechny složky integrovaného záchranného systému, včetně např. dobrovolných hasičů, mohou čerpat pohonné hmoty. Bude také uvolněn materiál, zařízení a prostředky z pohotovostních zásob formou výpůjčky, tzn. např. náhradní konstrukce pro mosty, a tyto budou použity na odstraňování povodňových škod,“ poznamenal předseda vlády.
 
Z prostředků Státního fondu životního prostředí je také možné okamžitě uvolnit 30 milionů korun a dále bude vytvořen Národní program podpory opatření na územích postižených povodní v roce 2013. Pro částečné řešení popovodňových stavů pak lze využít následující stávající programy: Společný program na výměnu kotlů (80 milionů letos, příští rok dalších 80 milionů), připravovaný program na návrat zeleně do obcí a měst (130 milionů) nebo Program obnovy přirozených funkcí krajiny.
 
Premiér: Oceňuji práci záchranných složek
 
Premiér Petr Nečas dnes vyjádřil účast vlády s občany, kteří v důsledku letošních povodní utrpěli újmu. „Chci zdůraznit, že velmi cítíme s našimi spoluobčany, kteří trpí pod strázněmi této povodně, a zvláště myslíme na naše spoluobčany, kteří žijí v Ústeckém kraji, protože dnes je kritický den pro povodí Labe, situace tam není jednoduchá a vláda chce udělat vše pro to, aby tam, kde je to možné, jsme těmto našim spoluobčanům pomohli,“ řekl.
 
V souvislosti s návštěvami postižených oblastí pak ocenil práci záchranných složek, dobrovolníků a komunální sféry, které podle něho odvádějí kvalitní výkon. „Nasazení je vynikající, tato práce si zaslouží naše ocenění a skutečně hluboké uznání a respekt. Mohu potvrdit, že všude se tvrdě pracuje, bez zmatku, chaosu. Nesetkal jsem se s příznaky paniky a poraženectví. Lidé dokáží přijmout velmi nepříznivý osud. Z tohoto pohledu funguje veřejná správa a složky integrovaného záchranného systému skutečně tak, jak by měly fungovat v civilizované západoevropské zemi. Já si toho velmi vážím a chci všem aktérům jménem svým i jménem vlády za toto úsilí poděkovat,“ uvedl český premiér.