7. května 2021

Události, komentáře: Bílá místa Hamáčkovy „kamufláže“

(ČT 24) Těžký týden vicepremiéra Jana Hamáčka /ČSSD/. Byla jeho chystaná cesta do Moskvy pouhou kamufláží? Nebo jsou slova o kamufláži právě takovou kamufláží, která má zakrýt něco jiného? A co? Českou verzi Jamese Bonda probereme hned v úvodu s dvojicí politiků - europoslancem a místopředsedou strany Alexandrem Vondrou /ODS/ a europoslankyní Kateřinou Konečnou /KSČM/.

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na ČT24.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ministr vnitra Jan Hamáček odvolal pardubického
hejtmana Martina Netolického z pozice člena dozorčí rady České pošty. Ministerstvo vnitra je zakladatelem státního podniku Česká pošta a jmenuje 10 z 15 členů dozorčí rady. No a z tohoto titulu tak ministr může podobný krok, tedy ono odvolání, udělat. Na změnu upozornil server Info.cz. Stalo se tak jen den poté, co pan Netolický potvrdil médiím, že s ním pan Hamáček mluvil o cestě do Moskvy a o vakcínách Sputnik.

Martin NETOLICKÝ,
hejtman Pardubického kraje /ČSSD/:
Ten účel byl vakcinace, protože chtěl se podílet aktivně na očkování obyvatelstva, to, že by mohla být tedy jednou z těch vakcín také vakcína Sputnik.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pan Netolický i pan Hamáček na naše otázky dneska odmítli odpovídat, stejně tak pozvání nepřijali další oslovení zástupci ČSSD. Hosty tak jsou 2 europoslanci. Ještě nedávná místopředsedkyně komunistické strany Kateřina Konečná, přeji dobrý večer na sever Moravy.

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:
Hezký večer do Nového Jičína.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A místopředseda
ODS Alexandr Vondra. Dobrý večer na sever Čech i vám.

Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Hezký večer ze studeného Českolipska.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Čeho jsme to podle vás, dámo a pane, svědky v těch posledních, řekněme, dnech nebo hodinách? Mám na mysli to odvolávání nebo odvolání pana Netolického z dozorčí rady České pošty. Předesílám, že vím, že na to pan Hamáček má právo, ale ptám se spíš, jak to vnímáte politicky, paní europoslankyně?

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:
Samozřejmě jde především o to, že pan Hamáček nám vždy tvrdil, že tito nominanti sociální demokracie jsou velkými odborníky, že ty funkce nejsou politické, nejsou za odměnu, nejsou za podporu nějakého předsedy, což vlastně teď absolutně popřel, protože ukázal, že přítel, sociální demokrat je opravdovým přítelem zvlášť ve chvíli, kdy potřebujete někoho sejmout. Takže já myslím, že to ukazuje jenom to, jak sociální demokracie postupuje, jak se chová nejenom vůči svým členům, ale bohužel i vůči občanům České republiky mnohdy. Jak prostě hraje tu hru až do konce. A pro mě je to prostě vnitřní boj sociální demokracie, bohužel s dopadem do vnitrostátní politiky, bohužel s velkým dopadem na to, že se neřeší třeba aktuální kauzy, které by se řešit měly. A vlastně celá ta mediální pozornost se zvrhává pouze na kauzu pana vicepremiéra.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Vondro, jak vy vnímáte to odvolání pana Netolického z dozorčí rady státního podniku Česká pošta? Opět se ptám tedy na ten váš politický pohled.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já ani nevím, jestli tu mám nějak komentovat jako bratrovražedný boj vlastně uvnitř konkurenční politické strany. Snad jenom řeknu, že postrádám ten smysl vlastně těsně před volbami, kdy si tady v přímém přenosu jaksi likvidují svého jediného schopného
hejtmana nebo mu minimálně, nelikvidují možná, protože ho jenom odvolávají z dozorčí rady České pošty. Ale nechápu to, prostě je to asi, jestli si myslí, že jim to pomůže, tak prosím pěkně, já tomu nerozumím.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Na druhou stranu, pane Vondro, v uvozovkách vydělala na tom vaše strana.
ODS, jejíž bývalý dočasný předseda, na tuhle jeho funkci už trošku zapomíná, ale vy si jistě pamatujete, pan Kuba, byl jmenován do té dozorčí rady nebo bude jmenován do té dozorčí rady místo pana Netolického. Kdo by to byl řekl, že předseda ČSSD bude vaším spolustraníkem nahrazovat svého spolustraníka?

Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já myslím, že
Martin Kuba tu nabídku dostal z titulu šéfa vlastně Asociace hejtmanů s tím, že to místo v dozorčí radě, to jedno, které příslušelo hejtmanu Netolickému, tak přísluší hejtmanům. A Martin Kuba mimochodem oznámil, že to místo přijímá jenom do voleb. Tak, aby nezůstalo prázdné a hejtmani tam mohli uplatňovat svůj vliv.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ještě i vás se zeptám, paní europoslankyně Konečná, jak tohle vnímáte, ten argument, že ta pozice má být pro zástupce Asociace krajů? Obstojí den poté, co odvolaný řekl o odvolávajícím to, co o něm řekl?

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:
Já bych byla ráda, aby tyto pozice ve státních podnicích byly opravdu obsazovány lidmi, kteří mají co do těch podniků dát, mají co pozitivního přinést, aby to prostě nebyly ty politické nominace, aby to nebyly ty politické handly a kšefty, protože si myslím, že to není jenom Česká pošta, to občané vidí ve většině bohužel státních podniků, že každá vláda si je prostě obsazuje svými lidmi, svými v tu chvíli přáteli. Mně to vadí, protože si myslím, že to nepřispívá k dobré hospodárnosti a funkci těch podniků. Nicméně je to samozřejmě právo pana vicepremiéra tam toho člověka dosadit. A pokud si vybral pana Kubu, tak je to možná jenom nějaká předzvěst, řekla bych, nové opoziční smlouvy, ale myslím si, že už to nebude se sociální demokracií, protože pokud dál hodlají pokračovat v tom, co dělají, tak se nedomnívám, že ta strana vůbec má šanci být v
Poslanecké sněmovně. Ale ODS se se sociálními demokraty vždycky uměla dohodnout v minulosti, takže to pro mě není žádným překvapením.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Buďme spravedliví, já mám pocit, že byly doby, kdy se hůře dohadovaly, zase byly doby, kdy jste se vy s nimi lépe dohadovaly. Nechme, prosím, tu minulost, ale samozřejmě je to vaše právo to jakkoliv komentovat. Já bych ještě přece jen zůstal u té současné situace a pojďme zkusit trošku už posunout. Co podle vás to, co včera řekl pan Netolický, znamená? Teď už se tam vlastně na tu kauzu samotnou. Celkem logicky z toho vyplývá, že důkaz o onom, teď se to slovo používá, tak ho použiju handlu, tedy Vrbětice za vakcíny, to v žádném případě není. Ale věříme-li panu Netolickému, pak by to mohl být důkaz o tom, že do té Moskvy pan Hamáček skutečně jet chtěl. Věříte dál, pane Vondro, panu Hamáčkovi, že oznámení cesty byla kamufláž anebo ta kamufláž kamuflovala naopak něco před panem Netolickým? Už se v těch kamuflážích trošku ztrácíme asi.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Ne, tak já jsem už před týdnem říkal, že tomu nevěřím. Nevěřil jsem tomu nikdy. A že těmto cimrmanovským povídačkám nemůže fakticky věřit ani Jan Hamáček sám. Já si myslím, je to celé prostě fraška, není to vlastizrada, jak zaznívalo někde v
parlamentních debatách, to si myslím, že ne. Není to zločin. Je to něco daleko horšího, je to prostě hloupost, pitomost, nekompetence zoufalá, kterou tady celou dobu předváděl nejenom Jan Hamáček, ale vlastně i celá vláda. A bohužel to nesmírně odhaluje to, jak tady prostě některé instituce státní jsou vlastně v rozkladu. Odhaluje to naše slabá místa a pak samozřejmě ten, kdo předvádí takovou slabost, takové zmatky, takovou frašku, tak je jenom o to vlastně lepším terčem pro takové hybridní operace, jaké tady Rusko nejenom u nás v posledních letech předvádí, bohužel je to tak.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jenom předesílám, zas aby to bylo zcela spravedlivé, že opravdu nevíme, jak to bylo. A důkazy pro to nebo pro onu stranu sice možná jsou, ale je otázka, nakolik jim můžeme věřit, ale to bude asi předmětem dalšího šetření celé té věci. Paní europoslankyně, bývalý diplomat Petr Kolář na adresu Jana Hamáčka doslova řekl: „Je to trapný příběh nedouka, totálního trumbery, který se zachoval naprosto nezodpovědně.“ Tak asi tím nedoukem myslel to, že pan Hamáček má pouze středoškolské vzdělání, ale to mají i leckteří jiní politici. Trumberu si dekódovat nedovoluji. Můžete mi samozřejmě říci, že to, koho má ČSSD v čele, je její věc, ale i pro vaše strany je to minimálně politický partner k diskusi, takže jak ho po tomto týdnu berete? Paní Konečná, souhlasila byste se slovy pana Koláře? Nejsou vysloveně urážlivá, ale nejsou nijak milá.

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:
Já myslím, že to jenom podtrhuje tu atmosféru, která se kolem celé kauzy Vrbětice prostě vyvinula. A mně na tom celém, na celé té kauze vadí jediné, protože to bude vždycky tvrzení proti tvrzení, jestli měl jet pan Hamáček paradoxně pro vakcíny, které tahle republika potřebuje, aby došlo k té proočkovanosti obyvatelstva a nedocházelo ke ztrátě na lidských životech, tak já bych mu snad i zatleskala. To, že tam nebyla ta spojitost s kauzou Vrbětice, si myslím, že dnes je i časově zcela jasné, protože ve chvíli, kdy to měli v rukou novináři, tak by bylo asi úplně stupidní si myslet, že pan Hamáček by mohl něco takového vůbec předpokládat. A protože ho znám roky z české
Poslanecké sněmovny, tak ho z toho nechci obviňovat. Ale nicméně to, co mi na tom vadí ze všeho nejvíc, je, že se touto pseudokauzou v podstatě zakrývá to podstatné, a to je celá kauza Vrbětice. To je to, že jsme tady otevřeli v podstatě mezinárodní skandál, který dodnes nebyl podložen žádnými důkazy, že se tady v roce 2014 evidentně ve skladech, které nebyly jakkoliv bezpečnostně zajištěné, ukrývaly zbraně, které následně měly sloužit k eskalaci konfliktu v různých zemích. A to je věc, která by se podle mě přece měla vyšetřit.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano, ano.

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:
Že tady unikají ze zpravodajských služeb informace a to všechno vlastně překrývá jedna kauza pana Hamáčka, jestli měl nebo neměl jet do Moskvy.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ne, prosím, jestli dovolíte...

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:
Jestli tam chtěl jet pro vakcíny...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jestli dovolíte, musím vás přerušit, protože jestli dovolíte, abych to dokončil vlastně tu větu, kterou vy jste záměrně nedokončila zřejmě. Také bych chtěl říct, že v té době se tady bez problémů promenovali agenti tajných služeb nepřátelských mocností. Tak to jenom je potřeba také dodat k tomu, co jste řekla, jistě jste měla pravdu, ale ještě, aby tam zaznělo to B.

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:
A jak je možné, že to BIS tolerovala, že to respektovala, že o tom nevěděla nebo v té chvíli nám ty informace neposkytovala, v těch zprávách to nebylo. Já se prostě chci dostat v podstatě té věci. Tady někdo před třemi týdny vyvolal poměrně závažnou kauzu, která bude mít pro Českou republiku závažné mezinárodní a možná i ekonomické dopady. A do dnešního dne v podstatě neprokázal nebo nedal ty jasné důkazy toho, že to tak opravdu bylo. Do dnešního dne jsme se ani nedozvěděli, jak je vůbec možné, že tady takovéto sklady existují. Nebo doufám, že už existovaly, že teď už si BIS dává pozor. A překrýváme to nějakou pseudokauzou, jestli pan Hamáček měl nebo neměl jet do Moskvy. To fakt není podstatné.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře, dobře. A já zase, jestli dovolíte, já zase dodám: a také se dozvídáme, že se tady promenovali agenti tajné služby cizí nepřátelské mocnosti, aby ten příběh byl tedy kompletní, aby to bylo férové.

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:
Já nevím, jestli můžu považovat Rusko za nepřátelskou mocnost, pane redaktore. A vůbec pokud ji teď považuje česká vláda, tak si vůbec nejsem jistá, jestli to tak bylo v roce 2014. Já bych Rusko rozhodně za nepřátelskou mocnost nepovažovala.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Tak nevím. Já to asi nechám na politické debatě. Pane Vondro, poprosím vás o komentář k tomu, co říkala paní Konečná.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Ne, tak tohle je samozřejmě tragické konání českých komunistů, kteří tady systematicky zakrývají tu podstatu, a to je skutečně vlastně záškodnická činnost ruských agentů, kterou já považuji, a myslím, že všichni, kdo se měli možnost s těmi informacemi seznámit, za v zásadě prokázanou a odůvodněnou z hlediska policie. A je prostě příšerné tady používat tyto argumenty jako kolegyně Konečná, protože jenom jaksi vlastně servírují míče té ruské propagandě. Jako mimochodem, pokud jde o toho nepřítele, tak Rusko nás označuje za nepřítele. To jsme vlastně viděli nedávno v ruské televizi, já jsem dokonce to komentoval, že ta společnost společně s Británií, Polskem, baltskými státy, že vlastně mně je svým způsobem milá. A nepochybně jsme se měli ohradit, nepochybně jsme měli reagovat a nakonec ta reakce byla správná. Ale to neznamená, že se nemáme ptát nejenom Jana Hamáčka, ale i celé vlády, proč vlastně oni několik týdnů zjevně o té informaci věděli a tlačili ji mimochodem právě kvůli tomu, protože potřebovali odkládací čas. Sociální demokraté měli svůj sjezd, nechtěli ten granát odpálit předtím. Komunisté, kteří tuto vládu drží 3 roky u moci, měli také sjezd. Čili podle mého soudu to odkládali i kvůli komunistickému sjezdu.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře, pane Vondro, na druhou stranu... Pane Vondro, ale...


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
A s nimi tedy ten problém je, že vztahy vlastně...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ale promiňte, pomiňte...


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Vztahy s Ruskem se tady dostávají do vleku domácích politických zápasů, tak to si myslím, že je velmi špatně.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ale aby to bylo úplně fér, tak zase, kde máme jistotu, že ty zprávy, které máme a dostáváme je od vlády, jsou stoprocentní? Kde máme jistotu, že Bezpečnostní informační služba říká to tak, jak to je, že neříká třeba jenom část toho příběhu, že to vůbec smí říci. Přece celé je to zakryté tím, že se tady jedná o zprávy, které ani možná nemohou být zveřejněny, takže kde máme jistotu, že to je tak, jak si myslíte?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Ne, já si myslím, to je jedna z dalších chyb této vlády, že vlastně ty týdny, kdy ona to evidentně věděla, než to na té tiskové konferenci oznámila nebo aspoň její rozhodující ministři a premiér, a ten čas zoufale promarnili, měli připravit informační složky jak pro naše spojence, aby ta odpověď nebyla koneckonců tak laxní, jak nakonec byla.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
A stejně tak připravit jaksi informační složku i pro českou veřejnost, protože to je přesně, co třeba Angličané poté, když odhalili, kdo stojí za otravou Skripala, koneckonců i britské občanky v Salisbury, tak to je přesně, co Angličané udělali. A nikdo, myslím, v Británii nepochybuje soudný o tom, že GRU za tím má prsty. A já nepochybuji, že má prsty i za Vrběticemi. Pro mě ty informace jsou dostatečné. Ale měli dát víc informací české veřejnosti.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře, ano. Pane Vondro, paní Konečná, děkuji vám za vaše odpovědi. Myslím, že i tahle debata ukázala, že to téma zdaleka ještě nevyčpělo na české politické scéně. Děkuju vám oběma. Na shledanou.

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:
Děkuji za pozvání. Pan Vondra mě pobavil. Na shledanou.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Díky, na shledanou.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec