4. března 2019

V krajském zastupitelstvu se nám zásadních informací občas dostává poskrovnu

Zastupitel Ústeckého kraje Jiří Kulhánek odpovídal v Listech Ústeckého kraje na otázku: „Jsou webové stránky Vašeho města či obce dostatečně přehledné a jak se za posledních pár let zlepšily (co se týká přehlednosti a informovanosti občanů)? Myslíte si, že Zlatý erb pomáhá místním samosprávám ke zlepšení svých informačních služeb?“

Webové stránky a jejich přehlednost je pro občany samozřejmě důležitá. Jen škoda, že se zde zabýváme webovými stránkami měst a ne Ústeckého kraje, který by měl jít obcím příkladem. Informace jsou pro každého člověka obecně důležité. Obzvlášť, když na základě informací máte o něčem odpovědně rozhodnout.

V krajském zastupitelstvu se nám zásadních informací občas dostává poskrovnu. Například by se nám mohlo, stejně jako občanům kraje, dostat podrobných informací o nákupu neobvykle drahých autobusů. Tedy informace o způsobu provedení a výsledku výběrového řízení na tyto autobusy pro Dopravní společnost Ústeckého kraje, včetně podrobného vyčíslení nárůstu ceny za jeden autobus až o dvě třetiny proti novým autobusům stejné kategorie. Kraj jich nakupuje velké množství (cca celkem 160 autobusů), tudíž by měl spíše vyjednat množstevní slevu než neúměrný nárůst ceny. V čem je ten nadstandard výbavy, že jsou tyto budoucí autobusy tak drahé například proti autobusům, které nakoupil ČSAD Liberec a které mají navíc výrazně větší kapacitu. Opravdu záhada.

Stejně tak by byly zajímavé i informace z oblasti právních služeb, které se poskytují odboru dopravy Ústeckého kraje. Tyto služby se pohybují v desítkách milionů ročně. Bylo by zajímavé se dozvědět kolik přesně a za jaké služby se platí a nakolik jsou tyto právní služby efektivní a pro porovnání získat informace, kolik za stejné služby platí ostatní kraje v ČR.

Ale pokud nám odpovědný náměstek hejtmana pro dopravu vše objasní a doloží, že všechny tyto výdaje jsou pro kraj Ústecký z pohledu dobrého hospodáře efektivní a nezbytné, nezbyde, než panu náměstkovi udělit místo Zlatého erbu řád Zlatého volantu.

Jiří Kulhánek

starosta města Kadaň
člen Zastupitelstva Ústeckého kraje