9. června 2018

Jaký byl vlastně smysl zájezdu vlády do Ústeckého kraje?

Krajský zastupitel a starosta města Kadaň Jiří Kulhánek odpovídal v Listech Ústeckého kraje na otázku: "Myslíte si, že výjezdy vlády ČR do jednotlivých krajů jsou prospěšné jak pro členy vlády, tak pro kraje?"

Už jsem zažil během své dlouholeté praxe ve veřejné správě řady různých ministrů, předsedů vlády, poslanců, náměstků apod. Pravdou je, že ministři přichází a odchází, ale zoufalé obyvatelstvo ve vyloučených lokalitách zůstává. Pokud má být účelem návštěvy vlády opravdové řešení našich problémů, uvítal bych poněkud skromnější provedení v podobě individuální návštěvy konkrétního ministra u konkrétního problému v našem kraji, a nejen v krajském městě. Je pak čas si vše v klidu rozebrat a seznámit kompetentní ministry s úskalím našeho běžného života na severu, setkat se s lidmi a vyslechnout si jejich problémy a názory.

Výlety do regionů se konaly i za minulých vlád, vzpomeňme například vzrušené debaty vládních činitelů s občany ve Šluknovském výběžku při návštěvě podobných lokalit, které poprvé v životě viděla i vláda v demisi při svém výjezdu v Ústí v Předlicích. Padala spousta slibů jak na peníze, tak na změny zákonů. Nakonec zůstalo u tradičního: „Slibem neurazíš“.

Vrátím se zpět k nedávné návštěvě našeho kraje. Měli jsme dvakrát slíbenou návštěvu ministryně práce a ministra spravedlnosti ve vyloučené lokalitě Prunéřov v Kadani. Nedočkali jsme se. Ostatně oba ministři pravděpodobně nebudou v dohledné době ve svých funkcích pokračovat a zřejmě vše začne nanovo.

Takže jaký byl vlastně smysl tohoto zájezdu do Ústeckého kraje, když se velká část ministrů za krátký čas vymění? Nestane se pak z hesla „makáme“ tradiční české „skutek utek“?

Jiří Kulhánek

starosta města Kadaň
člen Zastupitelstva Ústeckého kraje