18. srpna 2017

Lidé od nás raději odcházejí

(MF DNES) Obrnice na Mostecku v minulosti získaly ocenění za integraci Romů. V obci s 2 300 obyvateli je Romů asi polovina a třeba na sídlišti Nová výstavba jsou v mohutné přesile, majorita zde tvoří jen asi 25 procent. Právě tady v poslední době narůstají počty konfliktů a vedení Obrnic se rozhodlo, že jako jedna z prvních obcí v Česku sáhne lidem na dávky. „Není to systémové. Je to zoufalý nástroj v zoufalé situaci," říká starostka Drahomíra Miklošová.


Podle nového zákona můžete lidem vzít doplatek na bydlení, tedy částku, která se vyplácí těm, kteří mají tak vysoký nájem, že jim nestačí ani jiné dávky a státní příspěvek na bydlení. Proč jste se rozhodli, že zákon využijete a doplatek lidem vezmete?

Je to namířeno proti spekulantům s byty, kteří parazitují na chudých lidech. Uvedu příklad: v obecních bytech se platí 32 korun za metr čtvereční, za byt 4+1 lidé platí 6 500 i se zálohami. V bytech spekulantů platí dvakrát tolik, za byt 3+1 i 15 tisíc. Proč? Protože se přiživují na tom, že stát platí sociálně slabým lidem příspěvek na bydlení a doplatek. Ti pak často neodvádějí peníze společenstvu vlastníků bytů a vznikají třenice.

Odebíráním dávek tedy nechcete trestat nájemníky, ale ty, kteří inkasují přemrštěné nájmy...

Ano. Na druhou stranu je to namířené i proti tomu, aby se v naší obci tolik nestřídali nájemníci. Fluktuace je tady obrovská, máme rodinu, která se k nám vrátila už potřetí. Žijí tady, dokud je majitel nevyhodí, a pak ubytuje další. Ti lidé nemají žádný vztah k místu ani k ostatním lidem.

Ale proč vám vadí?

Hulákají po nocích, a když se někdo ozve a okřikne je, okamžitě mu nadávají a naschvál řvou ještě hlasitěji. Dotyčný jim začne nadávat taky a roztočí se kolotoč, který ruší další lidi. Mladí tady v noci schválně pouští hudbu z mobilu nahlas, lidé jsou opravdu nešťastní. Třeba včera si stěžovala stařenka, kterou výrostci na sídlišti hrubě slovně napadali. A takových případů je spousta. Zhoršuje se soužití mezi novými lidmi a starousedlíky a končí to tak, že nám lidé z Obrnic odcházejí.

Podle novely zákona lze škrtnout doplatek jen nově příchozím. Někteří starostové však tvrdí, že i ti, kteří si jen prodlouží smlouvu na byt, ve kterém roky bydlí, se vlastně stávají novými nájemníky, a tudíž lze odebrat doplatek i jim.

To není tak jednoznačné. Byla u nás náměstkyně Úřadu vlády Štěpánková (Martina Štěpánková, náměstkyně pro řízení Sekce pro lidská práva – pozn. red.) a my bychom od ní bývali rádi slyšeli nějaký jasný výklad, co lze a co ne. Neradi bychom, aby na to dopláceli ti slušní, kteří platí.

Kdy chcete začít doplatky odebírat?

Kdyby bylo jen na mně, tak klidně zítra. Ale nejprve musíme na úřadu práce zjistit, kolik lidí doplatek bere a ve kterých místech. Pak se obrátíme na policii, aby nám sdělila četnost přestupků. To bude podklad pro vyhodnocení, zda budeme chtít odebírat doplatek v celém sídlišti, nebo jen v některých domech. Až se v radě obce rozhodneme, pošleme naši žádost do Mostu, kde ji posoudí. Odhaduji, že to potrvá dva tři měsíce.

Tím, že nově příchozím odeberete doplatek na bydlení, může dojít k tomu, že si je spekulant ubytuje jinde, kde doplatek dostane. A problém se jen přesune.

Ano, ale víte, když jsme měli na sídlišti 30 procent Romů, zvládali jsme to. Teď jich podle některých odhadů máme 75 procent, to už se nedá zvládnout. Ti noví vadí svým chováním i starousedlým Romům, které pak zase štve, že je někdo může házet do jednoho pytle, a prohlubuje se nevraživost.

Podle některých hlasů je diskriminační brát doplatek jen někomu podle adresy.

To není diskriminace, slušných lidí se to nedotýká. Je to o nerespektování klidu a pohody jiných lidí.

(Autor: Artur Janoušek)

 

Drahomíra Miklošová

místopředsedkyně strany
krajská zastupitelka
uvolněná starostka obce