29. června 2017

Proč někteří nezaměstnaní nemají zájem najít si práci?

(Krajské noviny) Překvapuje mne, že se tomu ještě někdo diví. V našem kraji je cca 38 tisíc lidí bez práce, a přitom je nabízeno 9 tisíc volných míst. A to ještě tisíce pracovních míst obsazují cizinci z Rumunska, Ukrajiny či Mongolska, které si musí firma sama dovážet, aby u nich vůbec někdo pracoval. Takže jsme vybudovali za veřejné peníze průmyslové zóny, zajistili zahraničním firmám daňové prázdniny a nezaměstnanost nevyřešili. Tedy pokud jsme nechtěli původně řešit nezaměstnanost Mongolska či Rumunska za peníze z Čech.

Proč tedy někteří nezaměstnaní nemají zájem najít si práci? Protože jsou líní a nic je k tomu nenutí. Válí se v klidu doma na načechraném polštáři sociálních dávek, po nocích dělají bengál, a když na ně my ostatní děláme od rána v práci, tak vyspávají, případně si přivydělávají na černo. Co lze udělat ke zlepšení situace? To je přece velmi jednoduché. Radikálně snížit sociální dávky těm, kteří nechtějí pracovat. Ponechat je jen pro ty, kteří mají prokazatelně zdravotní problémy. Z ušetřených peněz podpořit ty, které potřebujeme. Lékaře, učitele, řemeslníky atd. Stejně tak je důležité konečně přestat dusit ty, kteří stát a jeho dávky nepotřebují, a navíc jsou schopni zaměstnat další lidi. Jde o drobné podnikatele a živnostníky, kteří vytváří hodnoty a z jejichž daní se živí stáda úředníků, aby je ti samí úředníci pak mohli dusit nesmyslnými zákony a nařízeními.

Kdy konečně pochopíme, že je potřeba podporovat aktivní lidi? Pravděpodobně až zjistíme, že už není skoro nikdo, kdo by vydělával na sociální dávky. A co může udělat náš kraj? Přece využít možnosti zákonodárné iniciativy a navrhnout změny zákonů, které povedou k minimalizaci plýtvání se sociálními dávkami. Dále navrhnout změny zákonů, které povedou k podpoře českých živnostníků a podnikatelů, kteří ze svých daní živí i politiky, kteří o nich nakonec rozhodují.

Jiří Kulhánek

starosta města Kadaň
člen Zastupitelstva Ústeckého kraje