27. října 2015

ODS: Zeptali jsme se 14 507 občanů na uprchlickou krizi

Občanští demokraté uspořádali anketu k uprchlické krizi, kterou během několika týdnů prostřednictvím on-line formuláře vyplnilo 14 507 občanů. Lidé kritizují nečinnost vlády, řešení předložená ODS mají silnou podporu.

„Tak obrovský zájem jsem neočekával, samozřejmě mě pozitivně překvapil. Pro fungující demokracii je důležité, aby lidé věnovali pozornost svému okolí, nebyli lhostejní. Na rozdíl od pana premiéra mě zajímají názory občanů, proto jsem se rozhodl anketu uspořádat. ODS je jediná politická strana, která takovýto rozsáhlý projekt uskutečnila. Více než 14 000 odpovědí dokazuje, že občany v souvislosti s přílivem imigrantů trápí mnoho otázek, chtějí, aby jejich názor byl slyšet. ODS lidem naslouchá a předkládá konkrétní řešení,“ vysvětluje předseda ODS Petr Fiala

Podle ODS výsledky ukázaly, že Češi nemají rasistické nebo xenofobní názory, když pomoc alespoň části uprchlíků neodmítají téměř 2/3 respondentů. Zároveň mezi dotázanými přetrvávají oprávněné obavy, protože vláda imigrační krizi nezvládá. „Je jasné, že musíme hájit zájmy České republiky. Jediný, komu to nedochází, je bohužel naše vláda. Všichni to vidí: 96 % občanů tvrdí, že vláda nemá plán, jak imigranty integrovat do naší společnosti, 82 % soudí, že vláda neudělala dost, aby omezila ilegální imigraci do naší země. Je to, bohužel, smutná pravda: vláda je vždy o krok pozadu. To je velmi nebezpečné,“ hodnotí Petr Fiala.

Podle občanských demokratů vláda imigrační krizi podcenila a nahrává tak extremistům, kteří zneužívají strach lidí. Obavy z přílivu cizinců vyjádřilo 85 % dotázaných: „Strach lidí chápu, nebudu ho ale zneužívat v politickém boji. Naopak. Říkám: mějme odvahu pojmenovat problémy a hledat jejich řešení. Před několika měsíci, začátkem léta, jsme představili konkrétní kroky, které by uprchlickou krizi vyřešily. Chceme například zpřísnit tresty za převaděčství, vracet ekonomické imigranty do jejich mateřské země, lépe chránit hranice, ale také více pomáhat přímo v místě konfliktu. V neposlední řadě je nutné od cesty odradit informační kampaní. I když vláda dává opakovaně najevo, že jí tyto zásadní problémy nezajímají, ani v opozici nic nevzdáváme a uděláme maximum, aby naše země zůstala svobodná a suverénní,“ uzavírá Petr Fiala.