4. září 2015

V4 musí odmítnout přerozdělování uprchlíků

Na dnešním společném jednání předsedů vlád V4 musí zaznít jasné odmítnutí jakéhokoli přerozdělování nelegálních imigrantů napříč Evropskou unií, jak se jej opět chystá navrhnout Jean-Claude Juncker.

 
Podle posledních vyjádření by na Českou republiku mělo připadnout až 4800 osob. Každý stát má právo sám rozhodovat o lidech, kterým udělí azyl. Nelze ani posílat lidi do zemí, kde žít nechtějí. Přijímání nelegálních imigrantů navíc dává signál uprchlíkům, kteří řádně čekají na azylové řízení v uprchlických táborech, že je lepší pravidla nedodržovat, riskovat život a platit obrovské částky organizovaným převaděčům. Obchodování s lidským neštěstím musíme všemi silami zastavit. 
 
Státy střední Evropy se musí jasně postavit hrozbám, že nedostanou dotace, že budou obnoveny hranice apod., pokud nebudeme souhlasit s přerozdělováním v bruselské režii. Evropská unie je společenství suverénních států, které jsou rovnoprávné. Řešení imigrantské krize máme hledat společně. Státy V4 k tomu mohou a mají přispět, ale ne tak, že budou tlačeny ke kvótám a k postupům, které jsou z hlediska zájmu jejich občanů a jejich bezpečnosti nevýhodná.