8. června 2022

Po Babišově vládě potopa, náklady na obsluhu státního dluhu letos vzrostou o další desítky miliard korun

(www.ods.cz) Poslanec Andrej Babiš ve svém pořadu „Čau lidi“ znovu cepuje vládu za asociálnost i špatné nakládání se státním rozpočtem. Babiš v posledním díle pořadu radí, jak a kde hledat příjmy, a to i přes jeho ještě nedávné a nešťastné hospodaření rekordně hluboko v červených číslech. Občanští demokraté dlouhodobě říkají: „Žít na dluh donekonečna prostě nelze.“

„Snižovat státní dluh je naší povinností. Andrej Babiš s celou stínovou vládou svými návrhy nabádá k jeho dalšímu prohlubování. Je to jen důkaz pokračujícího nekoncepčního a populistického smýšlení bývalé vlády,“ říká místopředseda Sněmovny a ekonomický expert ODS Jan Skopeček. „Ročně nás správa dluhu státního rozpočtu stojí desítky miliard korun, naposledy 44, letos výhledově dokonce rekordních 65 miliard korun. Jen za vlády Andreje Babiše jsme na obsluze dluhu zaplatili přes 335 miliard. Ani to pro ně nebyl dostatečný impuls v zadlužování brzdit, ba naopak v něm rekordně pokračovali,“ vysvětlil Jan Skopeček.

Prioritou vlády i nadále zůstávají občané České republiky. Svými kroky v brzdění zadlužování a koncepčnímu přerozdělování financí pomohou lidem dlouhodobě, aktuální pomocí v době zvyšující se inflace je například již několikátá valorizace důchodů nebo speciální program Deštník proti drahotě pro konkrétní skupiny občanů.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS