7. června 2021

Navržený schodek 390 miliard je spolehlivá cesta k rozpočtovému karambolu

(www.ods.cz) Komentář místopředsedy poslaneckého klubu ODS

Jan Skopeček: Vypadá to, že jeden z prvních horkých slunečných dnů se negativně projevil i na schopnosti vlády racionálně rozhodovat. Ať už rozhodnutí ovlivnil sluneční úpal, nebo to je pokračování bezbřehého vládního populismu a snahy nakoupit si před volbami voliče, schválený obří schodek ve výši 390 mld. Kč je zašlapání mladé generace do země. Ta bude totiž dnešní marnotratnost vlády platit.

Pro obří 390miliardový schodek pro příští rok neexistuje žádné rozumné zdůvodnění. Ekonomika má v příštím roce po covidové pandemii konečně růst, stát už nebude muset hradit drtivou většinu nákladů spojených s covidem jako v letošním či minulém roce, daňové příjmy rovněž porostou.

Zvláštním projevem blouznění je pak rétorika ministryně financí Schillerové navrhující schodek 390 mld. Kč a zároveň s vážnou tváří hovořící o konsolidaci rozpočtu. Je to přesně naopak. Pokračuje projídání budoucnosti, kupování si voličů, vláda plánuje další zvýšení výdajů státu. První důsledky na sebe nenechají čekat a z části je už zažíváme. Nedůvěra finančního trhu, růst úroků z vládního dluhu, růst nákladů na obsluhu vládního dluhu. To je jen začátek spolehlivé cesty k rozpočtovému karambolu.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS