26. října 2020

Otevřený dopis premiérovi ČR

(www.ods.cz) Otevřený dopis Veroniky Vrecionové premiérovi ČR

Pane premiére Andreji Babiši,

chtěla bych Vás požádat, abyste při své snaze hledat viníky vlastního selhání přestal ukazovat na naše zemědělce a lokální výrobce potravin, kteří své výrobky prodávají na farmářských trzích. Zatímco všichni chceme, aby epidemie co nejrychleji zmizela, vypadá to, že Vaším zájmem je pouze vyjít z problémů s čistým štítem, a to i přesto, že jste na sebe jako premiér vzal „plnou politickou odpovědnost“.

A žádám Vás zejména o to, abyste k tomuto hledání viníků nepoužíval zmanipulované fotografie, které mají dokazovat Vaši tezi o „geniálním lídrovi, ale neposlušném národu“. Ne. Viníky nejsou lidé, kteří se chtějí uživit a prodat své zboží. Viníky nejsou ani ti, kteří jdou toto zboží nakoupit a udržují při tom všechny zásady a nařízení, které Vaše vláda přijala. Mají roušky, drží rozestupy a stropy jsou na farmářských trzích vyšší než na Úřadu vlády.

Jestli vyhodnocení minulých opatření ukazují, že je potřeba tato opatření zesílit, učiňte tak. Ale zároveň veřejnosti předložte data, která Váš postup vysvětlí. Z jakých dat vycházíte, když za důvod dalšího šíření koronaviru označujete venkovní prostory a navrhujete jejich uzavření? Jsou snad venkovní tržiště rizikovější než uzavřené prostory supermarketů? Možná máte data, která to dokazují. Mohli bychom je tedy vidět?

Pane premiére, věnujte se prosím řízení vlády, která se Vám v této těžké době rozpadá. Ztrácíte jednoho ministra za druhým, dáváte negativní příklady občanům a vyvoláváte chaos. Občané by rádi dodržovali účinná opatření proti šíření viru, ale musí jim být srozumitelně a věrohodně vysvětlena a musí se jimi řídit samotní členové vlády.

Děkuji


 

Veronika Vrecionová

poslankyně EP
členka Programového týmu ODS životní prostředí a zemědělství