8. listopadu 2016

Nižší spotřební daň pomůže kompenzovat náklady na EET všem restauratérům

(www.ods.cz) Zbyněk Stanjura představil návrh na snížení spotřební daně na pivo. Tento návrh pomůže restauracím a hospodám kompenzovat navýšené náklady související se zavedením EET. Sazba daně by se vrátila před období hospodářské krize, kdy byla v rámci stabilizačního balíčku zvýšena.


„Na páteční mimořádné schůzi se pokusíme odložit zavedení elektronické evidence tržeb. V případě, že se to nepovede, máme připravený návrh na snížení spotřební daně na pivo na úroveň roku 2009. Snížení daně nemá za cíl zvýšit spotřebu piva v České republice, ale kompenzovat restauracím a hospodám zvýšené náklady související s EET. Na rozdíl od snížení DPH na pivo by se snížení spotřební daně promítlo do nákladů všech restauratérů, nejenom těch velkých,“ uvádí předkladatel návrhu Zbyněk Stanjura.
 
„Návrh více snižuje spotřební daň malým pivovarům a minipivovarům, které nemají tak vysoké úspory z rozsahu, jako jejich nadnárodní konkurence. Podporuje tak zejména regionální producenty. Současný hospodářský růst umožňuje snížení daně z dnešních 32 % na 26,8 %. U malých pivovarů by podle našeho návrhu došlo ke snížení sazby dokonce na 12 %,“ dodává Zbyněk Stanjura.
Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení
expert pro dopravu