28. října 2021

Na zimní údržbu mají silničáři připravenou techniku i dostatek posypového materiálu

Nadcházející zimní období budou silničáři v Královéhradeckém kraji udržovat více jak 3,5 tisíce kilometrů komunikací. Připravené mají desítky tisíc tun posypových materiálů a stovky kusů techniky, která jim pomůže udržovat silnice během zimy sjízdné.

Na nadcházející sezonu zimní údržby silnic máme v plánu náklady ve výši 195 milionů korun. V případě potřeby ale plán upravíme a náklady navýšíme podobně jako během minulé zimy. Ať už chemicky či pomocí inertního materiálu budeme udržovat více jak 3,5 tisíce kilometrů silnic v regionu. Těší mě, že rok od roku se nám daří snižovat počet kilometrů komunikací, které se v zimě neudržují. Letos se jedná o necelých 208 kilometrů silnic nižšího významu,“ uvedl radní pro dopravu Václav Řehoř.

V Královéhradeckém kraji je 460 kilometrů silnic I. třídy, 894 kilometrů silnic II. třídy a 2 392 kilometrů silnic III. třídy. Celkem krajští silničáři udržují 3 746 kilometrů silnic.

Kapacita skladů jednotlivých cestmistrovství, včetně těch záložních, je dohromady na 23 tisíc tun posypové soli a 12 tisíc tun inertního materiálu. V současné době jsou sklady naplněny ze 75 % a stále materiály navážíme. Na zimu je připraveno 122 sypačů s radlicemi, 51 nakladačů, 18 sněhových fréz a 113 traktorových radliček,“ informoval ředitel Údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs.

Techniku bude v nastávajícím zimním období obsluhovat 230 řidičů, 30 techniků na dílnách a také 85 dispečerů na 15 dispečerských stanovištích vybavených nezávislým elektrickým okruhem elektrické energie. V nadcházející sezoně na silnice vyjedou také tři nové traktory s radlicí a čtyři sypače, z nichž jeden sestavili pro krajské silničáře žáci Střední odborné školy technické a řemeslné v Novém Bydžově.

Letošní novinkou je také například změna technologie údržby silnice II/310 Olešnice v Orlických horách – Sedloňov v CHKO Orlické hory, kde silničáři dostali výjimku a mohou zde používat chemický posyp. Ten zajistí lepší kvalitu údržby na komunikaci s velkou intenzitou dopravy.

Řidičům bude i v letošním roce k dispozici webová aplikace Zimní obslouženost, kde se dozvědí, kdy naposledy byl daný úsek ošetřen. Aplikaci najdete na www.uskhk.eu.

Zimní sezona mezi roky 2020 a 2021 byla co do délky údržby nejdelší za posledních 15 let. Počet posypových dnů vystoupal na 131 dnů a kraj stály 209 milionů korun, tedy zhruba o 93 milionů korun víc než v sezoně 2019/2020.

Zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje

Mgr. Václav Řehoř

místopředseda ODS Královéhradeckého regionu
radní Královéhradeckého kraje pro dopravu a majetek