17. března 2021

Místo volebních billboardů respirátory

(www.ods.cz/region.olomoucky) Kandidáti koalice SPOLU rozvezli po Olomouckém kraji české respirátory FFP2. Rozhodli se, že místo plánované březnové volební kampaně raději pomohou těm nejzranitelnějším lidem ochránit své zdraví. Podobně v těchto dnech rozváží ostatní kolegové z koalice po celé ČR 30 tisíc respirátorů FFP2.

V České republice platí plošná povinnost nosit respirátory, které jsou ale pro sociálně slabé nezanedbatelnou finanční zátěží. „Bylo mi proto ctí a potěšením předat respirátory české výroby potřebným organizacím v sociálních službách, dětském domově a to společně s Marianem Jurečkou. Vládní rozhodnutí přicházejí pozdě a nedomyšleně, v důsledku jsme nuceni používat často nekvalitní a draze dovážené pomůcky z Asie. To není dobře! Věřím, že alespoň touto troškou do mlýna přispějeme dobré věci a pomůžeme ochránit zranitelné lidi v první linii,“ říká lídr za ODS Martina Major.

Celkem bylo v kraji rozvezeno 2 000 respirátorů FFP2 české výroby. „Vláda nakupuje čínské výrobky. Přitom je zde mnoho českých výrobců a my jsme cítili potřebu je podpořit,“ doplňuje Michal Zácha, předseda regionálního sdružení.

V Olomouckém kraji jsme vytipovali několik organizací, jmenovitě Dětský domov, Charity, zdravotnické zařízení Centrum Ostrůvek, Stacionáře pro mentálně a pohybově postižené a další. „Neziskové organizace jsou dnes zcela nezastupitelné. Pomáhají těm, kteří si sami pomoci nemohou. Jsem s řadou z nich v dlouhodobém kontaktu a jejich zaměstnanců a aktivit si moc vážím a mají můj velký respekt. Pomoci jim tak alespoň drobným příspěvkem v podobě respirátorů je jasným vzkazem, že jedině SPOLU tu pandemii zvládneme,“ říká Josef Ťulpík, předseda oblastního sdružení Šumperk.