22. dubna 2016

Stále věřím v ODS: Stoupáme, za pár let budeme mít dvacet procent

Bývalý předseda Senátu Přemysl Sobotka nesouhlasí s lidmi kolem zakladatele ODS a bývalého prezidenta Václava Klause, že se z ODS vytratil boj za svobodu. Nemůže také bývalému předsedovi občanských demokratů zapomenout, že poškodil stranu, když neposlouchala jeho názory. „Václav Klaus, potom, co udělal ODS, jako kandidát na prezidenta moji podporu mít nebude,“ prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz současný místopředseda Senátu Sobotka na možnost, že by se Václav Klaus rozhodl kandidovat za necelé dv

 
Občanská demokratická strana byla v době, kdy před dvaceti pěti lety vznikla, nejsilnější politickou stranou, ale dnes má podporu ani ne deseti procent voličů. Kde vidíte příčiny jejího pádu? Na straně ODS, nebo prostě u nás dnes není poptávka po pravicové straně?
 
ODS „slaví“ pětadvacet let své existence a to už je opravdu dlouhá doba, jsme už standardní politickou stranou. To, že jsme měli na své odpovědnosti transformaci od socialistické ekonomiky k ekonomice tržní, byl velký úkol, ale pak bohužel přišly chyby a staly se věci, které nebyly přijatelné pro našeho voliče. Teď mám na mysli jednání Mirka Topolánka i kauzu Petra Nečase, které přispěly k tomu, že jsme se dostali do toho propadu. Ale myslím, že v této chvíli stoupáme k deseti procentům voličské podpory a že se během pár let budeme opět pohybovat kolem dvaceti procent. Pravicové strany mají právo na existenci, dokonce být musí, protože myslím, že to, co my preferujeme – svobodu jedince, ochranu soukromí, cílenou sociální politiku, levný stát, je dostatečné lákadlo pro to, aby se k nám voliči vrátili.
 
Věříte tedy, že ODS má budoucnost, že se odrazila od toho pomyslného dna a že se jí ztracená důvěra voličů skutečně vrátí?
 
Věřím tomu, že lidé se probudí a uvědomí si, že politika v pojetí Andreje Babiše, což je populismus, a v rozhazování sociální demokracie, není dobrá cesta. A řeknou si, tady máme jistotu, jsou tam už jiní lidé než ti, kteří ODS pomohli stáhnout až na pětiprocentní hranici, a vrátí se.
 
Lidé kolem zakladatele ODS a exprezidenta Václava Klause, například Ladislav Jakl, tvrdí, že současná nízká podpora ODS je způsobená neobratností současného vedení, vyprázdněním ideového étosu, a částečně i proto, že není poptávka po pravicové politice. Souhlasil byste s jejich hodnocením, že vina za to, že je ODS v propadu, je na současném vedení strany?
 
Mohu to okomentovat velmi jednoduše: prezident Václav Klaus nám opravdu nepomohl, navíc se s námi ve zlém jako zakladatel ODS rozešel, takže chápu, že lidé kolem něj mají tento názor, ale já s ním nesouhlasím.
 
Vypadá to, že kdo se neztotožňuje s názory Václava Klause, například s jeho proruským postojem, je vystaven kritice jeho blízkých spolupracovníků a příznivců. Například občanský demokrat, hudebník Petr Štěpánek kritizuje bývalou místopředsedkyni strany Miroslavu Němcovou a dokonce tvrdí, že zatáhla do politiky ODS pravdoláskařství. Co si o tom myslíte?
 
Václav Klaus je úspěšný politik, který založil ODS, a za to mu patří poděkování. Ale za to, že jsme dost krváceli při jeho volbě na post prezidenta, se nám odvděčil tím, že řekl, že jsme špatní, protože neposloucháme jeho názory. Myslím, že jsme dostatečně etablovaná politická strana, v níž je poměrně dost politiků na to, abychom si vytvořili vlastní cestu a nepotřebovali na to rady jeho poradců.
 
Paní Němcová se dostala do nemilosti kruhů kolem Václava Klause, i když například na rozdíl od vás byla dlouho jeho stoupenkyní. Zato vy jste Václava Klause kritizoval mnohem dřív – už po volbách v roce 2002, kdy postavil kampaň na své osobě a prohrál s Vladimírem Špidlou.
 
Tehdy jsem Václava Klause vyzval, aby splnil svůj slib, že v případě, kdy volby nevyhrajeme, odstoupí. Moc se mu to nelíbilo.
 
A myslíte, že „pravdoláskařství“ někdo zatahuje do ODS. Nejsou to jen taková klišé?
 
Jsou. A teď bych parafrázoval Václava Klause: to jsou opravdu falešné věty. My nejsme žádní pravdoláskaři, jsme představitelé pravicové strany a rádi bychom svým programem, poté, co od nás odešli různí konjunkturalisté, znovu oslovili lidi od živnostníků přes úředníky, vlastně celou populaci, aby věděli, že tady mají určitou záruku.
 
Nepřekvapil vás výrok Ladislava Jakla, že ODS dělá politiku bez politiky a že se z ní vytratil boj za svobodu? Jak vnímáte toto obvinění, když jste bojovali proti elektronické evidenci tržeb i řadě dalších zákonů, které postupně omezují naši svobodnou volbu v mnoha oblastech i svobodné podnikání?
 
Znovu budu parafrázovat Václava Klause: to jsou opravdu falešné věty. Já jim jejich názor neberu, ale oni s námi nežijí, oni nás sledují z mediálního světa, který občas nastavuje pokřivené zrcadlo. Je to jejich názor, ale já s ním absolutně nesouhlasím.
 
Václav Klaus připustil, že kdyby za dva roky na Pražský hrad nekandidoval Miloš Zeman, mohl by se on pokusit v přímé volbě znovu kandidovat na Pražský hrad. Kdyby k tomu došlo a váš zakladatel a dlouholetý předseda ODS se o tento post skutečně ucházel, podpořil byste ho vy osobně?
 
Myslím, že budeme mít jiné kandidáty. Václav Klaus, potom, co udělal ODS, jako kandidát na prezidenta moji podporu mít nebude.
 
Ovšem Miloš Zeman, pokud mu to zdraví dovolí a rozhodne se znovu kandidovat, je považován za téměř jasného vítěze. Jak ho hodnotíte ve funkci hlavy státu? V poslední době čelí čím dál větší kritice, že rozděluje společnost, že nás v zahraniční politice směruje na Východ, vrcholem bylo jednání Hradu kolem návštěvy čínského prezidenta.
 
Miloš Zeman před volbou slíbil, že bude spojovat společnost, ale on ji výrazně polarizuje. Ale protože jeho výrokům rozumí sedmdesát až osmdesát procent občanů České republiky, kteří mají volební právo, svědčí to o tom, že to dělá šikovně. Jiná věc je, jestli to dělá dobře. Ale je zvláštní, že on jako nadšený eurofederalista dnes kritizuje Evropskou unii, on jako nadšený zastánce eura dneska kritizuje eurozónu, on v podstatě vnímá ten směr na Východ jako dobrý. Ale já si myslím, že se máme chovat jako suverénní stát, ať už ve vztahu k Rusku nebo k Číně.
 
Jak hodnotíte některé výroky Miloše Zemana, například pro čínskou televizi, že jsme doposud podléhali vlivu USA a Evropské unie, ale teď děláme nezávislou politiku. Není takový výrok zvláštní, když jsme pořád ještě součástí NATO a EU?
 
To, že Evropská unie se chová z mého pohledu velmi netakticky, že neumí řešit zásadní problémy, které tu jsou, je jasný fakt. To, že Evropská unie svými nařízeními zvyšuje regulaci a že vlastně tak trochu buduje socialismus s lidskou tváří, je podle mne také fakt. Ale nikdy jsem si ani ve funkci předsedy Senátu nepřipadal, že jsme v područí Evropské unie, ale područí Sovětského svazu jsem zažil na vlastní kůži. Takže to je o něčem jiném. Ale to, že se Evropská unie musí reformovat, už dnes uznávají i čelní představitelé Evropské unie včetně předsedy Evropské komise Junckera, který teď prohlásil, že je potřeba některé pravomoci vrátit na úroveň národních států. A to je to, co my chceme.
 
Na domácí politické scéně dochází k mocenskému spojení mezi prezidentem Milošem Zemanem a vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem. Nepovažujete toto spojení za nebezpečné pro českou politiku?
 
Z veřejných zdrojů je jasné, že ti dva pánové spolu komunikují a já se obávám, že toto spojení nám může přinést obrovské překvapení po příštích volbách. A z mého pohledu negativní.
 
(Autor: Libuše Frantová)

MUDr. Přemysl Sobotka

1. místopředseda Senátu PČR