30. ledna 2013

Ministři za ODS navštívili Královéhradecký kraj

V úterý 29. ledna navštívili Královéhradecký kraj místopředsedové ODS - MUDr. Martin Kuba (ministr průmyslu a obchodu), Mgr. Tomáš Chalupa (ministr životního prostředí) a JUDr. Jiří Pospíšil.

Na programu návštěvy bylo setkání se starosty za ODS a Krajskou hospodářskou komorou. V odpoledních hodinách se konala beseda se členy a příznivci Občanské demokratické strany. Tohoto setkání se zúčastnila také předsedkyně Regionálního sdružení ODS a poslankyně Zdeňka Horníková, předseda Oblastního sdružení ODS Hradec Králové a poslanec Pavel Staněk i další předsedové oblastních a místních sdružení ODS. Besedu se členy ODS řídil a moderoval místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák.
Již čtvrtý region navštívil pracovně v letošním roce ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Tentokrát zavítal do Královéhradeckého kraje, kde měl na programu setkání s místními podnikateli a zástupci měst a obcí. Ministr se zajímal především o podmínky podnikání a také sporné zákony a normy, které primátorům a starostům znesnadňují rozvoj měst a obcí.
"ODS patří do českých regionů a mezi české firmy. Právě proto jsem na letošní již čtvrté cestě po naší zemi. Z předešlých zkušeností a setkání s podnikateli vím, že firmy velké i malé trápí řada oblastí. Mým cílem a cílem vlády, je mít v ČR konkurenceschopné podnikatele s proexportními podmínkami a méně byrokracie," uvedl Kuba.Program ministra na Královéhradecku odstartoval návštěvou magistrátu Hradce Králové. Po té Kuba zamířil do Královéhradecké provozní, která spravuje vodovody a kanalizace v regionu.Po poledni se zúčastnil ministr společného oběda s krajskými zastupiteli.Na setkání se starosty ministr Kuba odpovídal zástupcům samosprávy také na řadu otázek týkajících se právě podnikání, ale také zákonu o veřejných zakázkách, který jim komplikuje rekonstrukci silnic, nebo škol a nemocnic."Zákon o veřejných zakázkách je podle mého názoru dělaný lidmi, kteří nikdy veřejnou zakázku nevypisovali. Zákon o veřejných zakázkách bude chtít ODS ještě v tomto volebním období otevřít a změnit," konstatoval.Odpoledne přijal ministr průmyslu a obchodu pozvání na prohlídku provozu společnosti ZVU POTEZ vyrábějící speciální aparáty pro farmaceutický, energetický, chemický, petrochemický průmysl. Na místě se pak seznámil s inženýrskými a dodavatelskými aktivitami společnosti.„Je velmi potěšující vidět v každém regionu, který navštívím firmy, které si poradí v takto ekonomicky nejisté době. A dokonce obstojí na vysoce konkurenčních zahraničních trzích," konstatoval Kuba.Na programu měl ministr dále návštěvu informačního centra obnovitelných zdrojů a zdejší vodní elektrárny Hučák. Ta byla poprvé napojena na městské transformační stanice a kabelové sítě před více než 100 lety.Následovalo setkání s místní členskou základnou ODS a diskuse nad aktuální politickou situací a situací po prezidentských volbách.Úterní pracovní návštěvu Královéhradecka zakončil ministr setkáním s místními starosty a podnikateli. „Potřebujeme ministra, který s námi mluví. A vypadá to, že skutečně může podnikatelům moct. I když chápu, že politika není tak jednoduchá," řekl po setkání podnikatelů na adresu ministra Martina Kuby Jaromír Kříž majitel firmy Merkur.