14. září 2022

Podpora sociálních služeb musí být dlouhodobě stabilní

Při plánování rozvoje sociálních služeb je naším cílem více podporovat péči v rodině. Tento typ péče totiž umožňuje, aby klient zůstal maximální možnou dobu v domácím prostředí. Podpora domácí rodinné péče je kromě toho, že je nejlepší pro klienta, také výrazně ekonomicky výhodnější než péče v některém ze zařízení poskytujícím sociální služby. A pokud se zeptáme našich občanů seniorního věku či osob se zdravotním handicapem, odpověď je jednoznačná: rádi by zůstali v domácí péči, nežli v domově důchodců, resp. v ústavech pro osoby se zdravotním postižením.

V rámci sociálních služeb jde v případě podpory rodinné domácí péče zejména o pečovatelské služby, ale také třeba o denní stacionáře, odlehčovací služby či osobní asistenci.

Je důležité říct, že podpora terénních služeb neznamená, že lze zapomenout na podporu ústavní péče, protože úplně vše prostě doma řešit nelze, zvláště když klient potřebuje té péče mnoho ve dne i v noci. Proto řešíme i možnou spolupráci se soukromými provozovateli, kde by došlo k možnému navýšení kapacit domovů se zvláštním režimem, a to z toho důvodu, že do budoucna očekáváme zvýšení počtu občanů starších 80 let, kde lze předpokládat vyšší požadavky na ústavní péči. Zároveň budeme nově podporovat bydlení v komunitních domovech pro seniory (KODUS). Jde o menší formy bydlení, kde mohou osamělí senioři žít společně v objektech rodinného typu.

Celá síť poskytovaných služeb stojí na fungujícím systému plánování a financování. Podle mého názoru velmi pomohlo, že součástí programového prohlášení v tomto volebním období bylo průběžné navyšování objemu financí do dotací na podporu sociálních a souvisejících služeb. Je nutné stále připomínat, že jen registrované služby v Hradci Králové mají roční vyrovnávací platbu v celkovém objemu za zhruba 280 milionů korun. Z toho vyplývá, že pokud bychom si služby platili sami bez úzké spolupráce s krajem, měli bychom asi čtvrtinu kapacit oproti současnosti. Jsem přesvědčen, že i s ohledem na současnou výši inflace a dalších faktorů bude nutné příspěvek města nadále průběžně navyšovat.

Jiří Kričfaluši,

kandidát č. 19 do komunálních voleb v Hradci Králové