13. září 2022

Rozjetý Hradec se nesmí zabrzdit

Zapamatujte si čísla 39 a 1 200. Proč jsou důležitá? 39 milionů korun za rok investoval Hradec do svého rozvoje koncem vlády předchozí koalice. Pod mým vedením roční investice rostly až k letošní rekordní 1,2 miliardě korun. Co to znamená?

Hradec neustrne ve vývoji, i když mu to hrozilo. Máme tu mnoho otázek, které potřebovaly vyřešit. Které po desetiletí nikdo řešit ani nezačal. Miliarda na investicích je optikou stotisícového města vysoká. Jenže město na tyto projekty peníze má, jen je nebyl nikdo schopen využít.

Co všechno jsme posunuli nebo dotáhli do konce? Kromě multifunkčního stadionu třeba křižovatku Mileta, (která se začne stavět přístí rok), zušlechťování veřejného prostoru v centru i na periferiích, sociální služby a stavbu městských bytů.

Až dotáhneme projekty, které nás pálí nyní, musíme se dívat do budoucna. Hradec má obrovskou příležitost v podobě vysokorychlostní trati ve směru Praha – Vratislav (Polsko). Železnice přinese nové možnosti nejen pro investory, ale i pro nás, Hradečáky. Otevřou se nové pracovní pozice, výrazně se zkrátí dojezdová doba do hlavního města.

Přijde mi, že si to tu zatím nikdo pořádně neuvědomuje. Všichni přitom víme, jak dlouho trvá v Česku třeba jen běžné stavební povolení. O změnách územních plánů nemluvě. Když to nenaplánujeme a neodschvalujeme nyní, riskujeme, že nám ujede vlak.

Budoucnost nejsou jen rychlovlaky. Je to i otázka kvality běžného života. Kdo zná lépe potřeby v našich městských částech než místní? Proto přijdu s konkrétním návrhem, jak na úrovni rozpočtu ovlivnit směrování městských investic. Do projektů, které trápí Hradečáky „tady a teď“.

Jsem si jistý jedním: každý zrealizovaný projekt zlepší život Hradečáka. A dobrá zpráva je, že v tom hodláme pokračovat se stejnou vervou jako doposud.

Ing. Bc. Jiří Bláha

náměstek primátora statutárního města Hradec Králové pro investice a rozvoj města
kandidát č. 7 do komunálních voleb v Hradci Králové 2022
člen rozhodčí komise ODS
člen rozhodčí komise ODS