14. září 2022

Zvolme rozumný a rozhodný přístup ve vedení Hradce Králové

Na konci léta řada z nás hodnotí, jak se prázdniny vydařily, co všechno jsme zažili, ale i třeba co jsme nestihli a co nám nevyšlo. Propršené dny patří k létu stejně jako ty slunečné. Věřím však, že vaše léto bylo co nejblíže tomu, co jste od něj očekávali, chtěli a na co jste se těšili.

Obdobně jako letošní léto rekapitulujeme zvolna i končící volební období, kdy se ODS v Hradci Králové účastnila vedení města hlasy pěti zastupitelů včetně primátora a náměstka pro oblast rozvoje města. Pokud bych se vrátil k paralele s létem: ne vše, co jsme si před čtyřmi roky naplánovali, se nám během nich povedlo, a možná, že k tomu ideálu chyběl kus cesty. Na druhou stranu je potřeba říct, že spousta věcí se povedla a s ohledem na situaci a vztahy, které po většinu volebního období panovaly nejen mezi koalicí a opozicí, ale vlastně i mezi jednotlivými stranami navzájem, je vůbec s podivem, kolik se toho podařilo. Jako předseda oblastního sdružení ODS Hradec Králové bych rád na tomto místě poděkoval všem zastupitelům zvoleným za ODS v roce 2018 za jejich práci a vše dobré, co pro naše město vykonali. Neměli to úplně lehké, počínaje růzností vlastních názorů a konče ne vždy konstruktivním přístupem politických partnerů. Ale i tak to někdy je, i to k politice patří. Za největší chybu končícího volebního období pokládám, že rozmíšky a názorové střety se dostaly na venek a mnohdy ovlivnily vlastní řízení města i jeho vnímání ze strany občanů. To je samozřejmě špatně. Rád bych ale vyzvedl tři věci z toho, co se povedlo: provést město bez přešlapů covidovou krizí, odbrzdit některé zdánlivě zakleté investiční projekty a udržet fungování města a služby jeho občanům na solidní úrovni. Ke všemu lze mít samozřejmě řadu výhrad, ale jsem přesvědčen, že nejméně v těchto třech, pro fungování města zcela zásadních věcech, je třeba uznat velmi dobré výkony vedení hradecké radnice.

Rád bych zmínil ještě něco. Všichni dobře víme, v jaké době žijeme. Covid možná ještě není zcela za námi, o rusko-ukrajinském konfliktu nemluvě. Ale nestrašme se tím a nebojme se. Stejně tak se nestrašme rostoucími cenami energií a zimou, která je před námi, ale zároveň neberme otázku energetické bezpečnosti na lehkou váhu. Byla to ODS, kdo na toto téma dlouhodobě upozorňoval, a vůbec není dobře, že došlo na naše slova. Jsem ale rád, že díky rozhodnému postupu premiéra, jednotlivých ministrů i vlády jako celku se daří dělat vše potřebné, aby se nikdo z nás nemusel bát nadcházejících měsíců. Že se k výzvám umíme stavět čelem, o tom svědčí i zvládnutí přílivu ukrajinských občanů, kteří k nám přicházejí ze své válkou zkoušené země. Jsem skutečně nesmírně hrdý, že na republikové úrovni dokážeme tuto situaci zvládat, stejně tak jako u nás v kraji, kde za to dík patří především hejtmanovi Martinu Červíčkovi.

Pokud jsme před minulými volbami do hradeckého zastupitelstva mohli vést diskuse o tom, jak bychom řešili různé jednotlivosti související s řízením našeho města, jsme teď v o poznání jiné situaci. Pojmy jako bezpečnost, prevence či ochrana se staly jedněmi z nejfrekventovanějších. Začali jsme o spoustě věcech uvažovat jinak. Místo populistů jsme si do vedení naší země vloni na podzim zvolili slušné, pracovité a rozhodné lidi. Lidi, kterým věříme, že nás s nezbytnou manažerskou zdatností provedou možná nejtěžšími lety existence samostatné České republiky. Ačkoliv komunální politika nemá na celostátní či dokonce mezinárodní témata nijak významný vliv, dobře víme, že podobné vlastnosti musíme vyžadovat i od těch, jimž svěříme vedení našeho města. Vím jistě, že Miroslav Hloušek, lídr naší letošní kandidátky pro zářijové komunální volby v Hradci Králové, je schopným a zkušeným manažerem, který se téměř dvě desítky let z pozice ředitele městské policie denně stará o bezpečí v ulicích našeho města. Ne nadarmo je Hradec Králové trvale jedním z nejbezpečnějších měst naší země.

Mirek Hloušek má mou důvěru a plnou podporu. Věřím, že kandidátní listinu pečlivě sestavil z osobností, kterým důvěřuje a s nimiž se uchází o vaši podporu v nadcházejících volbách. Pokud se rozhodnete dát hlas ODS, bude to hlas pro rozumný a rozhodný přístup ve vedení Hradce Králové.

JUDr. Pavel Staněk, MBA

poslanec PSP ČR
předseda oblastního sdružení ODS Hradec Králové
prezident České asociace věřitelů