11. září 2022

Město je zodpovědné za zajištění sportu

Péče o sport patří mezi hlavní úkoly obcí. A to ve všech oblastech, jak výkonnostním a vrcholovém sportu, sportu pro všechny, tak sportu dětí a mládeže. Jakkoli je skvělé, že se po letech tápání podařilo zahájit výstavbu fotbalové multifunkční arény, další projekty v této oblasti nás stále čekají.

Jde zejména o dostavbu zimního stadiónu, rekonstrukci atletického stadionu, výstavbu další ledové plochy, navýšení kapacity koupaliště Flošna a řadu dalších.

Více pozornosti chci i pro oblast sportu pro všechny a sportu dětí a mládeže. Má-li zůstat Hradec Králové sportovní metropolí Královéhradeckého kraje, je nezbytné vytvořit celou škálu kvalitních a finančně dostupných možností aktivní zábavy pro všechny věkové kategorie. Současně podnítit u dětí a mládeže zájem o sport, vypěstovat v nich potřebu sportu jako samozřejmé součásti zdravého životního stylu. Tyto cíle již byly zapracovány do Koncepce podpory sportu, nicméně jejich realizace stále čeká. Jedná se zejména o výstavbu dalších tělocvičen v jednotlivých částech města. Optimálním řešením je využití stávajících pozemků u areálů základních škol. Odpadají majetkové tahanice a je zajištěno celodenní využití jak pro školní výuku, tak pro odpolední aktivity. Je nezbytné se znovu zaměřit na plochy v majetku města ke sportování – volně přístupná hřiště na malou kopanou a volejbal, umístění košů na streetball a basketbal a další. Současně je nutné dokončit proces převzetí haly Slavie, ovšem s jasným plánem městských investic. Po dokončení fotbalové arény důsledně dbát na využití její multifunkčnosti, nadále rozvíjet a podporovat unikátní projekt Otevřená školní hřiště a pokračovat ve výstavbě cyklostezek ve městě i mimo něj. Současně pochopit, že sport jako takový se výrazně mění ve vnímání mladé generace, nastupují nové trendy, jako třeba taneční sport, který také potřebuje své zázemí.

Rozhodně však nesmíme nadále hazardovat s ochotou a nasazením dobrovolných trenérů, kteří z důvodu nedostatku sportovišť musí se svými malými svěřenci jezdit trénovat mimo město.

Mgr. Ondřej Votroubek

kandidát č. 4 do komunálních voleb v Hradci Králové 2022