2. října 2021

Rozhovor (nejen) o mé kandidatuře pro Denik.cz

(Hradecký deník) Rozhovor o mých aktivitách v neziskovém sektoru i politické kandidatuře a dalších zajímavých tématech.

Co spojuje profesi právníka, aktivity v neziskovém sektoru a politické angažmá? “V mém případě je to potřeba pomáhat,” odpovídá Pavel Staněk, hradecký právník a zakladatel nadačního fondu AQUAPURA a veřejně prospěšného projektu Hradec si pomáhá, který je zároveň i kandidátem s číslem 3 koalice SPOLU v Královéhradeckém kraji. Čemu by se chtěl v Poslanecké sněmovně věnovat, jak by mohl pomoc kraji a co budou první úkoly nové vlády?

V nadcházejících volbách kandidujete v Královéhradeckém kraji za koalici SPOLU. Proč jste se rozhodl přijmout kandidaturu?

V první řadě proto, že jsem dostal důvěru koalice SPOLU, která mne ze 3. místa vysílá do boje o poslanecký mandát. Minulý rok mě na Hradecku v senátních volbách podpořilo téměř 6000 občanů, což na získání senátorského mandátu sice nestačilo, ale ta důvěra a podpora je obrovsky zavazující. Pokud letos mohu svou kandidaturou a případným volbením úspěchem pomoct naší ODS a celé koalici SPOLU, budu moct další 4 roky pomáhat celému Královéhradeckému kraji a naší zemi.

Čemu byste se chtěl v případě úspěchu ve volbách věnovat?

Mám pro svůj případný volební úspěch tři priority. První z nich je město Hradec Králové a zdejší lidé, respektive lidé z celého kraje, protože tu volbu bych cítil jako velký závazek především vůči nim. Proto bych byl připraven pomáhat jim, prosazovat jejich zájmy v Praze a vůbec být co nejvíc nápomocen. Druhou prioritou by pro mě byl velký právní úklid, prosekání té právní džungle, která tu za 30 let vyrostla a jejíž redukcí se dlouho nikdo nezabýval. Myslím, že potřebujeme férový právní stát, přehledné zákony a zrušení nesmyslů i zbytečných povinností. Do třetice by to pak byla snaha rozpohybovat digitalizaci veřejné správy a zjednodušení komunikace mezi lidmi a úřady. Obrazně řečeno, obíhat mezi kancelářemi a celými úřady mají informace a papíry, ne občané.

Zmínil jste právní úklid – co si pod tím představit?

Náš právní systém, to je jedna velká džungle zákonů, mezi kterými jsou i zcela zbytečné předpisy a nesmyslné povinnosti. Je potřeba začít se tomu věnovat a dívat se na zákony a jimi stanovené povinnosti z toho pohledu, jak slouží lidem a jak společnosti, jestli brání poctivé a trestají nepoctivé, jak podporují silné a pomáhají slabým. Proto taky celou volební kampaň říkám, že jdu do voleb za férový právní stát. Ten si totiž lidé zaslouží.

Co budou první úkoly nové vlády?

Nemůžu bohužel jinak, než zmínit covid. Já vím, že už jsme všichni z tohoto tématu unaveni a toužíme po návratu k normálnímu životu, ale musíme být velmi obezřetní a připravení na případnou další vlnu. Bude nezbytné, narozdíl od kroků dosavadní vlády, pojímat tento problém s velkou vážností a mít na prvním místě ochranu lidí a jejich zdraví, ale zároveň nezpomínat na ekonomiku a společnost. Není to ale jen covid, co čeká na novou vládu. Je potřeba začít brzdit se zadlužováním naší země, skoncovat s populistickým rozdáváním a začít si uvědomovat, že můžeme utratit jen to, na co si vyděláme. My všichni v této zemi platíme velmi vysoké daně a za to si zasloužíme dostávat od státu kvalitní služby a péči, ne že stát naše peníze bezúčelně spotřebuje a na útratu si ještě půjčí. Zajímá někoho, že tyhle dluhy budou platit naše děti a vnuci? Tuhle vládu patrně ne.

Jak byste mohl být jako poslanec prospěšný Královéhradeckému kraji?

Těch témat je celá řada a týkají se jak celého naše kraje, tak jednotlivých obcí a měst. Myslím, že každý kraj potřebuje poslance, kteří svůj kraj dobře znají, žijí tady a znají jeho strasti a jsou schopni pomoct s problémy, které přicházejí. A pak jsou tu samozřejmě dlouhodobá témata. V Královéhradeckém kraji díky hejtmanovi Martinu Červíčkovi dlouhodobě roste objem investic do dopravy, což pokládám za skvělé rozhodnutí. Doprava ale bude naši pozornost potřebovat i dál, třeba při urychlování dostavby dálnice D11 a také při stavbě dalších klíčových dopravních staveb, například obchvatů. Tady vidím jasný úkol pro nově zvolené poslance, kteří se mohou účinným tlakem na ministerstva a instituce v Praze účinně zasazovat o urychlení těchto pořebných investic. A když už jsme u dopravy, je třeba kromě silnic zmínit také železnice. Náš kraj v budoucnu čeká velká událost v podobě vybudování vysokorychlostní železniční trati Praha/Hradec Králové/Wroclaw, která je už teď ve stádiu příprav. Její realizace je samozřejmě ještě relativně vzdálená, ale už teď je potřeba se o ni z pozice kraje a zvolených poslanců zajímat a zasazovat se o to, aby byla pro náš kraj co největším přínosem.

Vy máte k pomoci blízko, ať už jako právník, nebo cestou vašich charitativních a společenských aktivit. Nejčerstvějším počinem je váš projekt Hradec si pomáhá.

To je projekt, který vznikl velmi rychle, spontánně a se stejnou rychlostí se i rozvinul do šířky. Vloni na jaře, pod tlakem lockdownu a všech covidových okolností jsem přemýšlel, jak rychle a účinně pomoct živnostníkům, drobným podnikatelům i větším firmám v Hradci Králové, kteří ze dne na den měli najednou zavřeno a ocitli se často bez příjmů. Přiznávám, že jsem to měl z první ruky, moje manželka má obchod s oděvy a zůstala najednou doma. Prostě měla zavřeno. A mě napadlo, kolik takových lidí musí být jen u nás v Hradci. A nejen podnikatelů, ale i jejich zaměstnanců, kterým se život obrátil naruby jistě víc než nám, kteří jsme mohli pracovat alespoň v rámci home officu. Pomoc státu byla opět kdesi v dálce a než se nastartovala, museli si lidi pomoct sami – začalo to šitím roušek, vzpomeňme si. Tehdy jsem si všiml webu Olomouc si pomáhá a řekl si, že když to jde na Moravě, můžeme to podobně zkusit i v Čechách. A tak jsem, po domluvě s olomouckými autory, přišel s tím, že by si i Hradec mohl pomáhat. Nejdřív vznikl web, kde se velmi rychle nashromáždila víc než stovka hradeckých obchodů, služeb a řemesel, a z jejich nabídky mohli Hradečáci vybírat a podpořit je. No a teď jsme už mnohem dál než v Olomouci, máme i mobilní aplikaci, kde poskytovatelů i uživatelů z řad Hradečáků utěšeně přibývá, a navíc jsme vytvořili unikátní přehled kulturních, společenských a sportovních akcí konaných nejen v Hradci, ale v podstatě v celém regionu. Teď si hlavně přeji, ať nám ta chuť pomáhat si vydrží, aspoň tady u nás v Hradci.

Téměř o deset let starší než Hradec si pomáhá je váš první veřejně prospěšný projekt, nadační fond AQUAPURA. Jak a proč vznikl?

S manželkou Monikou jsme zjistili, že oba dva shodou okolností náhod trpíme tromboembolickou nemocí – jednoduše řečeno, poruchou srážlivosti krve. Nezjistili jsme to sice úplně ve stejnou chvíli, ale oba jsme si tehdy prošli stejným šokem, který byl ještě umocněný tím, že nám přišlo, že o téhle nemoci se snad tehdy skoro nemluvilo, zdálo se nám, že nejsou dostupné žádné informační materiály, pacienti byli odkázáni na ne vždy úplně dostatečnou kvalitu péče. Když jsem se dal zdravotně dohromady, začal jsem přemýšlet, jak to změnit, jak tomu pomoct. Manželka mě v tom nenechala, jako ostatně nikdy v ničem, a vznikl nadační fond AQUAPURA. Vzpomenu si na to vždycky, když pořádáme naše osvětové besedy ve středních školách, kde mimo jiné mluvíme o tom, že tromboembolie, pokud o ní nevíte, vás může hodně potrápit nebo bohužel i zabít při dlouhém letu, ale třeba i při užívání hormonální antikoncepce. A přitom stačí tak málo – mluvit o tom, vědět o tom, nezanedbat prevenci. Samozřejmě, podařilo se nám vybrat několik milionů korun na pomoc pacientům a na nákup nových lékařských přístrojů do nemocnic, ale tahle společenská rovina mi připadá přece jen nejdůležitější.

Mají vaše profese právníka, aktivity v neziskovém sektoru a politické angažmá něco společného?

Určitě mají. V mém případě je to právě ta potřeba pomáhat. Chovám se tak více než 20 let jako právník, když pomáhám lidem, kteří přícházejí s prosbou o radu nebo přímo o pomoc. Dělám to 10 let v nadačním fondu AQUAPURA a od loňska i v projektu Hradec si pomáhá. A počínal jsem si tak vždycky i jako politik a nic na tom neměním.

Zdroj: Denik.cz

JUDr. Pavel Staněk, MBA

předseda oblastního sdružení ODS Hradec Králové
kandidát č. 3 ve volbách do poslanecké sněmovny 2021
prezident České asociace věřitelů