19. ledna 2020

Město podepsalo smlouvu s vítězným dodavatelem na IDS

Ve čtvrtek jsme podepsali smlouvu s vítězným dodavatelem na inteligentní dopravní systém v Hradci Králové, kterým je firma CROSS Zlín, a.s. Vítězná firma nejen systém vyprojektuje, nainstaluje, ale bude ho také provozovat po dobu šesti let.

Nový Inteligentní dopravní systém posune naše město mezi moderní Smart cities. Pro představu uvádím některé z funkcí tohoto systému.

• Funkce 1 – řízení dopravy, dohledu a sběru dat - funkce obsahuje implementaci telematických prvků řešící zkvalitňování řízení křižovatek i celých oblastí a předcházení mimořádným událostem, případně včasné a efektivní reagování na ně. Funkce současně zahrnuje výměnu degradovaných nosných konstrukcí s telematickým vybavením a případné podmiňující stavební úpravy v křižovatkách.

• Funkce 6 – vazba na MHD - funkce, která řeší preferenci MHD s úkolem zajistit co nejplynulejší průjezd vozidel po své trase tak, aby nedocházelo ke zpožďování spojů. Mezi přímé efekty preference patří zvyšování kvality MHD a snižování nákladů (úspory vozidel v oběhu, energetické úspory) na její provoz.

• Funkce 8 – dispečink systému - funkcemi dopravně-informačního dispečinku jsou vyhodnocování všech dostupných dopravních i jiných dat, jejich validace a autorizace, vytváření nových informací, aktualizace informací a jejich distribuce různými kanály v rámci systému i navenek. Především se pak jedná o technický dispečink, dopravně-provozní dispečink a dopravně-informační dispečink.

• Funkce 10 – přenosová síť - funkce pro zajištění dostatečně kapacitního a kvalitního prostředí pro přenos dat, zvuku a obrazu mezi jednotlivými zařízeními či celky dopravně telematického systému.

• Funkce 11 – centrální prvek systému - funkce obsahuje služby aplikační platformy, které všeobecně zpřístupňují rozhraní jednotlivých modulů. Tyto služby poskytují informace, na základě kterých je možné budovat a integrovat informace a jiné systémy do tohoto centrálního systému. Do centrálního prvku systému jsou připojeny všechny ostatní funkce IDS. Mezi hlavní části centrálního prvku patří např. zázemí serverovny (rozvaděče, racky, klimatizace, atp.), datové centrum (ukládání strukturovaných a nestrukturovaných dat), aplikační platforma pro správu a provoz IDS (zabezpečuje potřebný výkon centrálního systému) atp.

Další informace na webu magistrátu statutárního města Hradec Králové

Ing. Bc. Jiří Bláha

náměstek primátora statutárního města Hradec Králové
člen oblastní rady ODS Hradec Králové
předseda KMS
člen rozhodčí komise ODS