13. března 2019

Projekt na hradecký fotbalový stadion je třeba opravit

Včerejší zastupitelstvo schválilo další krok k výstavbě stadionu.

nové výběrové řízení na firmu, která v Hradci Králové postaví fotbalový stadion, město vyhlásí do několika měsíců, samotná stavba by pak mohla začít začátkem příštího roku. Ještě předtím však musí projektanti upravit a částečně přepracovat prováděcí dokumentaci, která podle odborných posudků vykazuje nedostatky. Na svém dnešním zasedání městští zastupitelé záměr výstavby nové fotbalové arény v Hradci Králové znovu podpořili a zároveň na doporučení posudků navýšili její rozpočet na 605 milionů korun bez DPH.

Loni v listopadu vedení města tendr na stadion vypsaný v létě zrušilo s tím, že hrozí komplikace jak v průběhu výběrového řízení, tak především při samotné stavbě. „Jde nám o to, aby se stadion skutečně podařilo postavit. Nechali jsme projekt prověřit z pohledu statiky, dokumentace k provádění stavby i ceny a naše obavy se potvrdily. Mým úkolem je nyní jednat s projektanty, aby dokumentaci upravili, a to pokud možno v rámci reklamace,“ vysvětluje Jiří Bláha, náměstek primátora pro oblast městských investic.

Radnice bude zároveň připravovat novou soutěž na stavbu celého stadionu, předchozí výběrové řízení bylo vypsané pouze na dvě tribuny a nový trávník. Navíc podle Fotbalové asociace ČR není možné hrát mistrovské soutěže na stadionu se dvěma tribunami. „Jsme přesvědčeni, že stavba celého stadionu naráz bude ve finále stát méně peněz. I tak jsme museli rozpočet navýšit o deset procent z původních 550 milionů na 605 milionů korun bez DPH, ceny na stavebním trhu se v posledním období poměrně výrazně zvedly. Souhlas zastupitelů s novou částkou znovu potvrzuje, že tato investice má podporu a patří mezi prioritní projekty města,“ doplňuje náměstek Bláha.

Zdroj: Magistrát města

Ing. Bc. Jiří Bláha

náměstek primátora statutárního města Hradec Králové
člen oblastní rady ODS Hradec Králové
předseda KMS
člen smírčího výboru ODS