18. září 2018

Velké náměstí v Hradci - Nekonečný příběh

Velké náměstí v Hradci Králové zaznamenalo další posun při "rekonstrukci

". Dne 13. 9. 2018 vydalo vedení města následující prohlášení, jež citujeme:

"Vzhledem ke zdlouhavému projednávání územního řízení na rekonstrukci Velkého náměstí v centru Hradce Králové, které již dva roky vede stavební úřad v Hořicích, město jeho povrch opraví provizorně. Již tento týden začali pracovníci technických služeb opravovat největší nerovnosti na chodnících a vozovkách pro automobily, asfaltové plochy pro parkování uprostřed historického náměstí by měly postupně získat nový povrch do konce října. Náklady na tyto opravy město odhaduje na zhruba 3,5 milionu korun.".

Toto prohlášení mělo následující komentář, ze kterého vyjímáme:

„Nikdo neví, kdy Hořický úřad územní rozhodnutí vydá, přitom jsme měli signály, že to bude ještě letos před prázdninami. Může to trvat třeba ještě i měsíce. Zároveň podle dosavadního průběhu projednávání se dá očekávat, že do získání stavebního povolení se mohou objevit další komplikace a obstrukce jednotlivců, jimž se nelíbí snížení počtu parkovacích míst, které město novým projektem náměstí navrhuje,“ říká primátor Hradce Králové Zdeněk Fink. Vedení města tak pověřilo hradecké technické služby, aby historické náměstí opravilo na těch nejkritičtějších místech. „Stav náměstí je již neudržitelný, místy pro chůzi i jízdu autem nebezpečný. Vítězný projekt vybralo zastupitelstvo na základě ankety mezi obyvateli města, to jej pak roky projednávalo se všemi zúčastněnými. Na rekonstrukci máme ušetřené a blokované finance, ale malá skupinka lidí však stavbu blokuje a mám obavu, že ji bude napadat dál,“ dodává náměstek primátora Jindřich Vedlich, odpovědný za oblast investic a rozvoje města".

Z uvedeného plyne, řečeno s jistou nadsázkou, jedno jediné "O Velké náměstí probíhá tuhý boj". Nevidíme sice uniformované šiky nepřátelských oddílů, neslyšíme výstřely ani jiné projevy boje, ale zákopy mezi bojujícími šiky jsou vykopány a probíhají ostré poziční manévry za účelem rozdrcení nepřítele. To je zcela zřejmé z radničního prohlášení.

Toto se nikdy stát nemělo!

Možné varianty dalšího vývoje:

1. S náměstím se kromě výše uvedené opravy dále nestane vůbec nic. Vždyť koneckonců se na něm dá žít, žily tak i předchozí generace. Řešení ponechme generacím budoucím, jistě si poradí a nám ušetří práci.
  2. Náměstí předláždíme, pro lepší přehled nalajnujeme parkovací místa a učiníme vše potřebné, aby dopravní provoz byl vzorně vyznačen jak vodorovným, tak svislým dopravním značením. Budeme opět čekat řešení od příštích generací, byť víme, že se toho nedožijeme.
  3. Bude se tlačit realizace stávajícího projektu, který je stár již cca 8 let a je ve fázi územního řízení, kde ještě nějaký čas setrvá. Při započtení času dalších potřebných řízení a s tím, že některým souhlasům ze zákona prošla platnost a bude třeba zajistit souhlasy nové, se zdá, že tento projekt je na odpis, neboť jeho realizace je v nedohlednu.
  4. Vpracujeme projekt nový, který každému vyhoví, tedy bude ve stylu pejsek a kočička vaří dort. Bude o tom možné říci: "Něco se vyprojektovalo, něco se opravilo, něco to stálo, ale nikam se to neposunulo a dělá se jen to, co mělo být hotové již před mnoha lety". Budeme se však tvářit, že doháníme svět.
  5. Další variantou, je, že zahrabeme zákopy, opustíme dobyté pozice, odvoláme a rozpustíme sešikovaná vojska a provedeme rekonstrukci s vizí, nadhledem a snahou Velké náměstí v Hradci Králové posunout na úroveň vyspělého světa. To by měla být naše ambice!

Varianta číslo pět bude nutně vyžadovat především velkou pokoru všech k Velkému náměstí jako historickému jádru města. Nutné je především vyhovět tomu základnímu co se na náměstí děje a k čemu náměstí slouží. To je životu, ve všech jeho rozmanitých podobách, který zde probíhá. K tomu, v navrhovaném řešení, vybraném anketou, nedošlo a nelze to schovávat jen za počty parkovacích míst.

Mnozí se bojí, že jako dnes někteří nazývají Malé náměstí Mrtvým náměstím, že podobný osud potká i Velké náměstí. Tomu je nutné zabránit.

Varianta číslo pět je variantou, kterou by se nové vedení města Hradec Králové mělo v příštím volebním období zabývat.

Ing. Bc. Jiří Bláha

kandidát č. 2 do komunálních voleb 2018