16. září 2018

Hradec, v jakém chceme žít

Co vlastně občan chce a potřebuje od města, od magistrátu, od politiků, kteří jej spravují? Aby vše fungovalo a on nebyl pokud možno konfrontován s jejich rozpaky, omyly či fauly. Jednoduše řečeno, občan chce a potřebuje klid na svůj život a práci.

To ovšem neznamená, že by správci města měli být jen nějakými údržbáři, kteří mají soukolí magistrátu udržet v chodu, případně zajistit, aby jeho vrzání a drhnutí nebylo slyšet ven. Oni totiž vůbec nesmí být jen těmi údržbáři. Musí být v tom nejlepším slova smyslu jeho architekty, projektanty, staviteli a následně i zodpovědnými správci. Teprve pokud je toto vše naplněno, lze mluvit o fungujícím městě.

Řeknu vám, jak bych si představoval fungující Hradec Králové.

1. Město se aktivně zajímá o potřeby svých občanů. Komise místní samosprávy mají větší slovo, rozhodování o opravách a investicích se významně přibližuje občanům.

2. Ve městě investují velké firmy, vznikají pracovní místa, staví se startovací byty - mladí lidé nemají důvod odcházet z Hradce.

3. Město cestou územního plánu, s využitím státních dotací a také z vlastních prostředků podporuje dostupnou bytovou výstavbu.

4. Smart city, tedy chytré město, se stává skutečností. Digitalizace umožňuje pohodlnější kontakt s úřadem, ale i transparentnost ve fungování města.

5. Město dokončuje rekonstrukci Benešovy třídy, uskutečňuje přestavbu Velkého náměstí, dohání všechny opomíjené investice na sídlištích a v okrajových částech a představuje plán investic a veřejných staveb na další desetiletí.

6. Zelenou má podpora kultury a sportu včetně toho mládežnického, roste síť sociálních služeb a občanská vybavenost, investice směřují i do kultury, školství a cestovního ruchu.

7. Město lobbuje za výstavbu Jižní spojky, Severní tangenty a dalších dopravních staveb, které odvedou nákladní dopravu z města.

8. Magistrát má pro občany otevřeno nejen v úředních hodinách a občan se tu nemusí bát zaklepat na dveře.

9. Město s občany komunikuje a jde jim naproti, neignoruje je a ani je nepřehlíž, komise místní samosprávy získávají větší vliv zejména na investice.

10. Snahou celého magistrátu včele s politickým vedením je, aby se ve městě dobře bydlelo, pracovalo i žilo.

Líbilo by se vám žít v takovém městě? Mně ano.

A nebojte se, nemusí to být jen iluze. Co pro to udělat? Přijďte k volbám a na volebním lístku zaškrtněte číslo 1 - ODS. My na oplátku budeme celé čtyři roky pracovat na tom, abychom všichni společně žili ve fungujícím městě.

 

Bc. Michal Moravec

lídr kandidátky do komunálních voleb 2018
místopředseda oblastního sdružení ODS Hradec Králové
předseda místního sdružení Malšovice